Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 

O AnsambluNaš slavni kompozitor, dirigent i pedagog Stanislav Binički, osnovao je 26. septembra 1899. godine Beogradski vojni orkestar. Bio je to prvi orkestar koncertnog tipa u Srbiji, čiju tradiciju, kroz tri veka, čuva Umetnički ansambl Ministarstva odbrane, noseći s ponosom ime utemeljivača vojne muzike.
 
Umetnički ansambl Ministarstva odbrne „Stanislav Binički" danas je ustanova Uprave za odnose sa javnošću. Svojom programskom i repertoarskom raznovrsnošću, žanrovskom prilagodljivošću, visokim umetničkim kriterijumima i širokom lepezom izvođačkih mogućnosti, na dostojan način afirmiše i reprezentuje Republiku Srbiju, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, domaćoj i inostranoj publici, kao i stručnoj javnosti.

U sastavu Ansambla nalaze se Simfonijski orkestar, Mali zabavni orkestar i Mešoviti hor.

Ostvarujući bogatu saradnju sa najeminentnijim umetnicima iz zemlje i inostranstva, Ansambl je gostovao u Belgiji, Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Nemačkoj i Rusiji, gde je imao više od 80 koncerata.

Ansambl je proputovao desetine hiljada kilometara i izveo oko 7.500 raznovrsnih muzičkih programa pred više od 5.000.000 posetilaca, prenoseći slavu srpskog muzičkog blaga širom naše i većine evropskih država.