Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 

О АнсамблуНаш славни композитор, диригент и педагог Станислав Бинички, основао је 26. септембра 1899. године Београдски војни оркестар. Био је то први оркестар концертног типа у Србији, чију традицију, кроз три века, чува Уметнички ансамбл Министарства одбране, носећи с поносом име утемељивача војне музике.
 
Уметнички ансамбл Министарства одбрне „Станислав Бинички" данас је установа Управе за односе са јавношћу. Својом програмском и репертоарском разноврсношћу, жанровском прилагодљивошћу, високим уметничким критеријумима и широком лепезом извођачких могућности, на достојан начин афирмише и репрезентује Републику Србију, Министарство одбране и Војску Србије, домаћој и иностраној публици, као и стручној јавности.

У саставу Ансамбла налазе се Симфонијски оркестар, Мали забавни оркестар и Мешовити хор.

Остварујући богату сарадњу са најеминентнијим уметницима из земље и иностранства, Ансамбл је гостовао у Белгији, Швајцарској, Аустрији, Бугарској, Чехословачкој, Пољској, Италији, Мађарској, Румунији, Немачкој и Русији, где је имао више од 80 концерата.

Ансамбл је пропутовао десетине хиљада километара и извео око 7.500 разноврсних музичких програма пред више од 5.000.000 посетилаца, преносећи славу српског музичког блага широм наше и већине европских држава.