Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
13.11.2023

Opus za čembalo Bohuslava Martinua – „Binički“ na „Čembalo festu“Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ učestvovao je na jubilarnom 20. Međunarodnom festivalu „Čembalo, živa umetnost" (Ars vivendi clavicembalum).

Profesor čembala na Fakultetu muzičke umetnosti Milan Popović predstavio je 10. novembra u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije integralni Opus za čembalo Bohuslava Martinua u saradnji sa Umetničkim ansamblom MO „Stanislav Binički“, a pod dirigentskom upravom Dijane Cvetković. Milan Popović je čembalista i pijanista, aktivan kao solista i kamerni muzičar, klavirski i kontinuo saradnik.
 
Bohuslav Jan Martinu (1890-1959) bio je češki kompozitor moderne klasične muzike. Napisao je 6 simfonija, 15 opera, 14 baletskih partitura i veliki broj orkestarskih, kamernih, vokalnih i instrumentalnih dela. Beogradska publika u Domu Vojske Srbije imala je priliku da čuje Promenade za violinu, flautu i čembalo, N.274, Dva empromptija za čembalo, N.381, Sonatu za čembalo, N.368, Dva komada za čembalo, N.359 i Koncert za čembalo i mali orkestar, N.246.
  
Specijalni gosti koncerta bili su violinistkinja Isidora Dramićanin Marjanović, flautistkinja Iva Milošević i pijanistkinja Jasna Tucović.
 
Kulturni centar Beograda pokrenuo je 2003. godine festival posvećen promociji klavijaturnog instrumenta delikatne zvučne boje – čembala, kao solističkog i kamernog instrumenta koji se koristio od 16. veka do danas. Pored Doma Vojske Srbije, ovogodišnji „Čembalo fest“ realizovan je u Galeriji Artget, Galeriji SANU, Etnografskom muzeju i Bitef teatru, u periodu od 29. oktobra do 17. novembra.
 
 
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.11.2023
mp4 (197,67 MB)
Video