Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
13.11.2023

Опус за чембало Бохуслава Мартинуа – „Бинички“ на „Чембало фесту“Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ учествовао је на јубиларном 20. Међународном фестивалу „Чембало, жива уметност" (Ars vivendi clavicembalum).

Професор чембала на Факултету музичке уметности Милан Поповић представио је 10. новембра у Свечаној сали Дома Војске Србије интегрални Опус за чембало Бохуслава Мартинуа у сарадњи са Уметничким ансамблом МО „Станислав Бинички“, а под диригентском управом Дијане Цветковић. Милан Поповић је чембалиста и пијаниста, активан као солиста и камерни музичар, клавирски и континуо сарадник.
 
Бохуслав Јан Мартину (1890-1959) био је чешки композитор модерне класичне музике. Написао је 6 симфонија, 15 опера, 14 балетских партитура и велики број оркестарских, камерних, вокалних и инструменталних дела. Београдска публика у Дому Војске Србије имала је прилику да чује Променаде за виолину, флауту и чембало, Н.274, Два емпромптија за чембало, Н.381, Сонату за чембало, Н.368, Два комада за чембало, Н.359 и Концерт за чембало и мали оркестар, Н.246.
  
Специјални гости концерта били су виолинисткиња Исидора Драмићанин Марјановић, флаутисткиња Ива Милошевић и пијанисткиња Јасна Туцовић.
 
Културни центар Београда покренуо је 2003. године фестивал посвећен промоцији клавијатурног инструмента деликатне звучне боје – чембала, као солистичког и камерног инструмента који се користио од 16. века до данас. Поред Дома Војске Србије, овогодишњи „Чембало фест“ реализован је у Галерији Артгет, Галерији САНУ, Етнографском музеју и Битеф театру, у периоду од 29. октобра до 17. новембра.
 
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.11.2023
mp4 (197,67 MB)
Видео