Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
TekstFotogalerija
07.03.2023

Ansambl „Binički“ gala koncertom završio britansku turnejuU Gardijskoj kapeli Bakingemske palate održan je veliki zajednički koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Gudačkog orkestra grofice od Veseksa. To je ujedno bio i završni koncert tokom uzvratne posete našeg Ansambla kolegama iz Ujedinjenog Kraljevstva, sa kojima su 2021. godine zapažene koncerte podarili publici u Beogradu.

Na svojevrsnoj gala koncertnoj večeri, još jednom su združenim zvukom muzičari dva orkestra ispunili prostor, ovoga puta Gardijske kapele. Smenjivali su se „Rondo" Žana Murea, „Sway" Pabla Luiza, Elingtonov „It don&39;t mean a thing", kolaž numera iz mjuzikla „Čikago"  Džona Kendera, tradicional „The Wellerman", „Over the rainbow" Harolda Arlenda, segmenti Elgarove „Serenade" i Bahovog Koncerta za dve violine sa solistima Ketrin Dejvis i Urošem Kovandžićem. Prvi deo koncerta je završen čuvenom Rodrigezovom „La kumparsitom".

U nastavku koncerta, publika je uživala u kombinovanom repertoaru srpskih i britanskih muzičara. Gardijskom kapelom su se zaorili zvuci „Milunkinog valcera" Vladimira Tošića,  Manjifikove „Marijane", Bregovićevog „Tanga" i „Srpskog valcera" Vojkana Borisavljevića, a klarinetisti, majori Duško Trnavac i Duško Stamenković, ponovo su očarali publiku čuvenom kompozicijom Akera Bilka „Stranac na obali" i „Pastirskom baladom" Bokija Miloševića.

Za kraj, združeni orkestar je izveo kolaž melodija iz crtanih filmova, a oduševljena publika nagradila je muzičare dugim aplauzom.