Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
ТекстФотогалерија
07.03.2023

Ансамбл „Бинички“ гала концертом завршио британску турнејуУ Гардијској капели Бакингемске палате одржан је велики заједнички концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Гудачког оркестра грофице од Весекса. То је уједно био и завршни концерт током узвратне посете нашег Ансамбла колегама из Уједињеног Kраљевства, са којима су 2021. године запажене концерте подарили публици у Београду.

На својеврсној гала концертној вечери, још једном су здруженим звуком музичари два оркестра испунили простор, овога пута Гардијске капеле. Смењивали су се „Рондо" Жана Муреа, „Sway" Пабла Луиза, Елингтонов „It don't mean a thing", колаж нумера из мјузикла „Чикаго"  Џона Кендера, традиционал „The Wellerman", „Over the rainbow" Харолда Арленда, сегменти Елгарове „Серенаде" и Баховог Концерта за две виолине са солистима Кетрин Дејвис и Урошем Кованџићем. Први део концерта је завршен чувеном Родригезовом „La kumparsitom".

У наставку концерта, публика је уживала у комбинованом репертоару српских и британских музичара. Гардијском капелом су се заорили звуци „Милункиног валцера" Владимира Тошића,  Мањификове „Маријане", Бреговићевог „Танга" и „Српског валцера" Војкана Борисављевића, а кларинетисти, мајори Душко Трнавац и Душко Стаменковић, поново су очарали публику чувеном композицијом Акера Билка „Странац на обали" и „Пастирском баладом" Бокија Милошевића.

За крај, здружени оркестар је извео колаж мелодија из цртаних филмова, а одушевљена публика наградила је музичаре дугим аплаузом.