Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
29.09.2018

Koncert sa prvom trubom francuske povodom Dana AnsamblaU predivnoj atmosferi Atrijuma Narodnog muzeja u Beogradu sinoć je održan koncert kojim su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički" i akademik Ivan Jevtić častili građane Beograda, povodom proslave 119. godina Ansambla „Binički“ i promocije Prvog internacionalnog konkursa za trubu „Ivan Jevtić“, koji će se održati u oktobru 2019. godine u Beogradu.
 Na koncertu su nastupili svetski priznat umetnik i prva truba Francuske Erik Obijer i kao gost harfistkinja Nađa Dornik, jedna od najtalentovanijih studentkinja Konzervatorijuma u Parizu. Poznate soliste pratio je Kamerni orkestar Ansambla „Binički“ sa dirigentom, maestrom Pavlom Medakovićem. Na programu je bila Svita za pikolo trubu i kamerni orkestar, Kako je lep dan!- kompozitora Ivana Jevtića, Koncert za harfu i kamerni orkestar, francuskog kompozitora Fransoa Boaldiea i Koncert za pikolo trubu i kamerni orkestar italijanskog kompozitora Đuzepe Tartinija.


Na početku koncerta publici se obratio akademik Ivan Jevtić koji se zahvalio prisutnima na poseti i još jednom čestitao ovogodišnji jubilej Ansamblu „Biniči“. U nastavku je istakao dugogodišnju saradnju sa francuskim trubačem Obijerom koja datira još od davne 1974. godine od vremena zajedničkog studiranja na Konzervatorijumu u Parizu.

Publika u prelepom Atrijumu Narodnog muzeja među kojima su bili Ambasador SAD, Brazila i Portugalije su uživali, a svoje zadovoljstvo prema izvedenom programu i umetnicima iskazali su burnim aplauzima.


Iznoseći svoje utiske o nastupa sa Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički", prva truba francuske Erik Obijer je rekao da je prezadovoljan saradnjom sa našim Ansamblom i da se nada da će u budućnosti biti u prilici da se saradnja sa Ansamblom Binički ponovno realizuje.
  
Dan Ansambla prethodno je obeležen svečanošću na novootvorenoj terasi Doma Vojske u Beogradu, a svojevrsan uvod u proslavu bio je i koncert za talentovanu decu pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Naša deca”.

Promocija budućeg konkursa za trubu završava se u sredu 3. oktobra u dvorani Kolarčeve zadužbine koncertom Simfonijskog orkestra RTS-a uz soliste na klaviru Aleksandra Raosa i Tamaru Blagojević na horni i premijerom Jevtićeve simfonijske poeme „Za život i mir“.
 
 
photoFOTOGALERIJA