Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
29.09.2018

Концерт са првом трубом француске поводом Дана АнсамблаУ предивној атмосфери Атријума Народног музеја у Београду синоћ је одржан концерт којим су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички" и академик Иван Јевтић частили грађане Београда, поводом прославе 119. година Ансамбла „Бинички“ и промоције Првог интернационалног конкурса за трубу „Иван Јевтић“, који ће се одржати у октобру 2019. године у Београду.
 На концерту су наступили светски признат уметник и прва труба Француске Ерик Обијер и као гост харфисткиња Нађа Дорник, једна од најталентованијих студенткиња Конзерваторијума у Паризу. Познате солисте пратио је Камерни оркестар Ансамбла „Бинички“ са диригентом, маестром Павлом Медаковићем. На програму је била Свита за пиколо трубу и камерни оркестар, Како је леп дан!- композитора Ивана Јевтића, Концерт за харфу и камерни оркестар, француског композитора Франсоа Боалдиеа и Концерт за пиколо трубу и камерни оркестар италијанског композитора Ђузепе Тартинија.


На почетку концерта публици се обратио академик Иван Јевтић који се захвалио присутнима на посети и још једном честитао овогодишњи јубилеј Ансамблу „Биничи“. У наставку је истакао дугогодишњу сарадњу са француским трубачем Обијером која датира још од давне 1974. године од времена заједничког студирања на Конзерваторијуму у Паризу.

Публика у прелепом Атријуму Народног музеја међу којима су били Амбасадор САД, Бразила и Португалије су уживали, а своје задовољство према изведеном програму и уметницима исказали су бурним аплаузима.


Износећи своје утиске о наступа са Уметничким ансамблом „Станислав Бинички", прва труба француске Ерик Обијер је рекао да је презадовољан сарадњом са нашим Ансамблом и да се нада да ће у будућности бити у прилици да се сарадња са Ансамблом Бинички поновно реализује.
  
Дан Ансамбла претходно је обележен свечаношћу на новоотвореној тераси Дома Војске у Београду, а својеврсан увод у прославу био је и концерт за талентовану децу припадника Министарства одбране и Војске Србије „Наша деца”.

Промоција будућег конкурса за трубу завршава се у среду 3. октобра у дворани Коларчеве задужбине концертом Симфонијског оркестра РТС-а уз солисте на клавиру Александра Раоса и Тамару Благојевић на хорни и премијером Јевтићеве симфонијске поеме „За живот и мир“.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА