Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
12.12.2023

SJAJNO „VEČE GRIGA“ NA KOLARCU
Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ održao je sinoć sjajan koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. „Veče Griga“ donelo je lepo raspoloženje i ispunilo srca i očekivanja brojne publike, koja je dugim aplauzom pozdravljala i vraćala na bis orkestar, dirigenta Dijanu Cvetković i solistu na klaviru Mirunu Mačuku.

Inspirisana norveškom narodnom bajkom, „Per Gint“ spada u red najpoznatijih drama norveškog pisca Henrika Ibzena, napisana 1867. godine. Per Gint predstavlja jednog romantičnog junaka - neuklopljenog i prognanog iz svog rodnog kraja, koji se odmeće na putovanje po svetu, sledeći svoje instinkte i snalazeći se.

Norveški kompozitor Edvard Grig komponovao je 1875. godine najpre scensku muziku za Ibzenovu dramu na poziv samog pisca, tada slavnog u Evropi. Videvši da je publika oduševljena muzičkom pratnjom, Grig je odličio da sklopi dve male orkestarske svite od petnaest minuta, koje su takođe postale svetski poznate, a posebno i danas najpopularniji stavovi „U palati gorskog kralja” i „Solvejgina pesma”.

Nakon izvođenja „Per Gint“ svite br. 1 i br. 2 na scenu je izašla mlada rumunska pijanistkinja Miruna Mačuka, koja trenutno studira na Nacionalnom muzičkom koledžu „Žorž Enesku“ u Bukureštu, a koja je već nastupala sa Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički“ na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Beogradu. Grigov Klavirski koncert u a-molu, koji se inače smatra vrhuncem njegove karijere, izvela je samouvereno i energično, graciozno vladajući scenom. Za bis je publici uz osmeh poklonila pravu poslasticu – Krcka Oraščića P.I. Čajkovskog.

Energična Dijana Cvetković odlično je uklopila i vodila talentovanu pijanistkinju sa standardno dobrim i sve prisutnijim simfonijskim orkestrom „Stanislav Binički“, te u našoj najlepšoj koncertnoj sali publici priredila veče za pamćenje.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.12.2023
mp4 (197,41 MB)
Video