Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
24.10.2023

Opera “Šum šume preko polja” Aleksandra Sedlara
U prepunoj sali Doma Vojske Srbije sinoć je izvedena potresna opera “Šum šume preko polja” Aleksandra Sedlara, pod pratnjom simfonijskog orkestra i ženskog hora Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”.

Za ovu operu u jednom činu muziku i libretu napisao je Aleksandar Sedlar koji je ujedno i dirigovao ansamblom,  a solisti su Duško Radović, Žarko Stepanov, Sergej Trifunović, Ana Petrović, Ana Stanković i Sanja Ristić.

Inicijalna ideja za nastanak opere “Šum šume preko polja” bili su strahoviti događaji u koncentracionim logorima za vreme Drugog svetskog rata, čiji nazivi imaju veze sa šumama koje kao drevni svedoci i dalje stoje na istom mestu kao podsetnik i opomena za buduće generacije: Jasenovac – jasenova šuma, Buhenvald – bukova šuma.

Libreto za scene iz NDH sastavljen je od autentičnih izjava državnika i crkvenih poglavara, svedočanstva preživelih logoraša i tlačitelja, kao i brojnih istorijskih dokumenata. Libreto za scenu “Veštice iz Buhenvalda” napisan je po istinitoj biografiji Ilze Koh.

Izuzetno potresna priča i nezamisliva svedočenja koja izgovaraju glumci i izvode ženski vokalni solisti, a koju prati šum užasa, dramatična, zlokobna, preteća simfonijska muzika, te snažni ali i nežni, žalosni i isceljujući tonovi ženskog hora, duboko su dirnuli zanemelu publiku koja je posle trenutka potpune tišine vrlo emotivno i burno reagovala i pozdravila autora, glumce i muzičare aplauzom i ovacijama, vraćajući ih nekoliko puta na poklon.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.10.2023
mp4 (195,95 MB)
Video
25.10.2023
mp4 (191,44 MB)
Video