Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
25.05.2017

Maestru Pavlu Medakoviću godišnja nagrada UMUS-aDirigent Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ Pavle Medaković ovogodišnji je laureat Nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS-a). Maestro je godišnju nagradu dobio za najbolji koncert u sezoni – koncert u Kolarčevoj zadužbini sa Ansamblom „Binički“ 14. novembra 2016. godine kojim je obeležio 40 godina umetničkog rada. Osim njega, nagradu za rezultate u 2016. godini dobili su i pijanistkinja Nada Kolundžija, za životno delo i violinista Dušan Panajotović, za najuspešnijeg mladog umetnika. Svečanost 47. dodele nagrada održana je u prostorijama UMUS-a.

Pavle Medaković zahvalio je na prestižnom priznanju i istakao da se „sve godine rada trudio da uživa u dirigentskom pozivu koji je izabrao“.
 
Članovi žirija za dodelu prestižne nagrade bili su klarinetista Ante Grgin, violinista Jovan Kolundžija, dirigentkinja Dragana Jovanović, čembalistkinja Smiljka Isaković i sopran Jasmina Trumbetaš Petrović.
 
Pavle Medaković rođen je u Beogradu 1953. godine. Diplomirao je 1978. godine na Odseku za dirigovanje beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti, u klasi profesora Živojina Zdravkovića. Ima dve magistrature – u Beču na Univerzitetu za muziku i scensku umetnost i u Beogradu na FMU, u klasi profesora Jovana Šajnovića. S Horom AKUD „Branko Krsmanović“ osvojio je dve prve nagrade na takmičenju horova u Beogradu 1976. godine. Učestvovao je u osnivanju Kamerne opere u Beogradu, bio njen prvi dirigent i u narednih pet godina uspešno izveo sedam premijera. Bio je umetnički rukovodilac i dirigent Orkestra „Jeunesse musicale“ na manifestaciji Francusko-jugoslovenska muzička nedelja. Predvodio je Letnju duhovnu akademiju u Studenici 1996. i 1997. godine, kao dirigent hora.
 
Gostovao je u brojnim zemljama Evrope sarađujući s uglednim simfonijskim orkestrima kao što su Filharmonija Ignjac Paderevski u Poljskoj, Orkestar Radio Varšave i jedini je srpski dirigent s prostora bivše Jugoslavije koji je dirigovao na dva koncerta sa Drezdenskom filharmonijom. U Umetničkom ansamblu Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ radi od januara 1988. godine.
 
Godišnja nagrada UMUS-a dodeljuje se svake godine za najbolje muzičko-izvođačko ostvarenje u prethodnoj koncertnoj sezoni. Ustanovljena je 1970. godine, a dodeljuje se povodom Dana osnivanja UMUS-a.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.05.2018
mp4 (43,79 MB)
Video