Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.12.2023

СЈАЈНО „ВЕЧЕ ГРИГА“ НА КОЛАРЦУ
Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ одржао је синоћ сјајан концерт у Великој дворани Коларчеве задужбине. „Вече Грига“ донело је лепо расположење и испунило срца и очекивања бројне публике, која је дугим аплаузом поздрављала и враћала на бис оркестар, диригента Дијану Цветковић и солисту на клавиру Мируну Мачуку.

Инспирисана норвешком народном бајком, „Пер Гинт“ спада у ред најпознатијих драма норвешког писца Хенрика Ибзена, написана 1867. године. Пер Гинт представља једног романтичног јунака - неуклопљеног и прогнаног из свог родног краја, који се одмеће на путовање по свету, следећи своје инстинкте и сналазећи се.

Норвешки композитор Едвард Григ компоновао је 1875. године најпре сценску музику за Ибзенову драму на позив самог писца, тада славног у Европи. Видевши да је публика одушевљена музичком пратњом, Григ је одличио да склопи две мале оркестарске свите од петнаест минута, које су такође постале светски познате, а посебно и данас најпопуларнији ставови „У палати горског краља” и „Солвејгина песма”.

Након извођења „Пер Гинт“ свите бр. 1 и бр. 2 на сцену је изашла млада румунска пијанисткиња Мируна Мачука, која тренутно студира на Националном музичком колеџу „Жорж Енеску“ у Букурешту, а која је већ наступала са Уметничким ансамблом „Станислав Бинички“ на Међународном пијанистичком такмичењу у Београду. Григов Клавирски концерт у а-молу, који се иначе сматра врхунцем његове каријере, извела је самоуверено и енергично, грациозно владајући сценом. За бис је публици уз осмех поклонила праву посластицу – Крцка Орашчића П.И. Чајковског.

Енергична Дијана Цветковић одлично је уклопила и водила талентовану пијанисткињу са стандардно добрим и све присутнијим симфонијским оркестром „Станислав Бинички“, те у нашој најлепшој концертној сали публици приредила вече за памћење.