Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.10.2023

Опера “Шум шуме преко поља” Александра СедлараУ препуној сали Дома Војске Србије синоћ је изведена потресна опера “Шум шуме преко поља” Александра Седлара, под пратњом симфонијског оркестра и женског хора Уметничког ансамбла Министарства одбране “Станислав Бинички”.

За ову оперу у једном чину музику и либрету написао је Александар Седлар који је уједно и дириговао ансамблом,  а солисти су Душко Радовић, Жарко Степанов, Сергеј Трифуновић, Ана Петровић, Ана Станковић и Сања Ристић.

Иницијална идеја за настанак опере “Шум шуме преко поља” били су страховити догађаји у концентрационим логорима за време Другог светског рата, чији називи имају везе са шумама које као древни сведоци и даље стоје на истом месту као подсетник и опомена за будуће генерације: Јасеновац – јасенова шума, Бухенвалд – букова шума.

Либрето за сцене из НДХ састављен је од аутентичних изјава државника и црквених поглавара, сведочанства преживелих логораша и тлачитеља, као и бројних историјских докумената. Либрето за сцену “Вештице из Бухенвалда” написан је по истинитој биографији Илзе Kох.

Изузетно потресна прича и незамислива сведочења која изговарају глумци и изводе женски вокални солисти, а коју прати шум ужаса, драматична, злокобна, претећа симфонијска музика, те снажни али и нежни, жалосни и исцељујући тонови женског хора, дубоко су дирнули занемелу публику која је после тренутка потпуне тишине врло емотивно и бурно реаговала и поздравила аутора, глумце и музичаре аплаузом и овацијама, враћајући их неколико пута на поклон.