Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
06.07.2018

Омаж Ангелу Шуреву



Весело и полетно, из све снаге – тако би се могао окарактерисати музички омаж легендарном диригенту Ангелу Шуреву који су на Коларцу приредили синоћ Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ и клавирски дуо Татјана Шурев и Ирена Кофман. Концерт посвећен великом диригенту који је својевремено водио и „Бинички“, почео је скупом бисера оперских увертира „Tutta Forza” што управо значи из све снаге, а чији је аранжман својевремено урадио Ангел Шурев.
 
„Трудили смо се да обухватимо оно што је Ангел радио“, рекла је у обраћању публици пијанисткиња  Татјана Шурев, кћер славног диригента, која је заједно са америчком пијанисткињом руског порекла Иреном Кофман  наступила синоћ.
 
„Шурев је, пре свега, оставио траг у људима, а то је можда и важније од успешног концерта. Неизмерно сам захвална Министарству одбране и Уметничком ансамблу „Бинички“ зато што су иницирали овај пројекат и организовали концерт.“
 
Програм вечери је обухватао махом композиторе и композиције чију је оркестрацију  радио сам Шурев – од Клементијевих сонатина преко песама генијалног Џорџа Гершвина, композитора који је џез увео у класичну музику, до Концерта за два клавира и оркестар у d-молул Франса Пуланка.
 
Кроз тај страствени репертоар, публику Коларца водиле су, поред „Биничког“, Ирина Кофман, шеф катедре за клавир Флорида Атлантик Универзитета и Татјана Шурев, музички директор Академије Св. Агнеса у Мајамију. Одлично извођење, и танане везе између композиција и самог Ангела Шурева – Пуланков Концерт је, на пример, написан на дан рођења нашег диригента – изазвали су много емоција у публици пуној људи који су га лично познавали.
 
Крај концерта, запаљив као и почетак – „Либер танго“ Астора Пјацоле, као подсећање на чињеницу да је Флорида, америчка савезна држава у којој обе солисткиње живе и раде, тачка сусрета двеју Америка, место где се срећу многи утицаји и разни музички стилови и правци.
 
Диригент је био маестро Павле Медаковић.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.07.2018
mp4 (194,28 MB)
Концерт
06.07.2018
mp4 (159,06 MB)
Шурев - Кофман: Libertango (A. Piazzolla)