Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
20.06.2018

Концерт Отаџбини са љубављуУметнички ансамбл МО „Станислав Бинички“ одржао је јуче у Свечаној сали Дома Војске у Београду концерт под називом „У сусрет Видовдану - Отаџбини с љубављу“. Познати интерпретатори, уз пратњу Ансамбла, којим је дириговао Павле Медаковић, извели су родољубиве, војничке и духовне песме различитих музичких аутора, компонованих на стихове пуковника у пензији Станоја Јовановића, војног новинара и публицисте.
На почетку концерта премијерно је приказан и видео спот свечане песме „Балада о Хиландару, у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм„ аутора Станоја Јовановића и Радета Радивојевића,а у режији Данила Пашквана.  
Осамнаест композиција, које су извели Жарко Данчуо, Екстра Нена, Викторија, Елеонора Баруџија, Мира Караниколић, Дејан Пешић, Жељко и Богдан Трајковић, и други реномирани извођачи, доносећи дух патиотизма, подарили су истинску радост публици свих генерација. Текстове које је Јовановић надахнуто написао, уграђујући у сваку од њих песничко умеће, осећај за ритам и лепоту, и изнад свега, војничку душу, компоновали су врсни композитори, међу којима и Раде Радовановић и Зоран Тутуновић, актуелни члан ансамбла Бинички. 
Срећан пут војниче мој, Песма инжињераца, Земља се срцем брани, Корени, Војникова мајка, али и песме о романтичној страни војничког живота, Војнички сан и Напиши писмо војнику... ређале су се пред задовољном публиком, којој је „свечар“ упутио речи захвалности због подршке. 
– Предивно је доживети овакво музичко поподне. У животу сам имао среће да уз војнички поозив, коме сам припадао свим срцем, спојим још две велике љубави, новинарство и поезију, које су богатиле и испуниле мој живот, рекао је Станоје Јовановић и посебно велику захвалност упутио недавно преминулом пријатељу, пуковнику Николи Аћимовићу, који је, како је истакао, дао неизмерни допринос афирмацији војничке родољубиве песме и култури у Војсци, уопште.
 
На концерту су унуци Станоја Јовановића, Душан и Јован,  изрецитовали његову најдражу дечију песму „Табла што шапуће“.
а крају концерта премијерно је изведена композиција Балада о Хиландару, коју је  уз музичку пратњу Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ и Ансамбла „Ренесанс“ отпевао Хор „Краљица Марија“.
 
Концерт, чији је водитељ била Милица Гацин, организован је уз подршку и помоћ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.06.2018
mp4 (89,67 MB)
Балада о Хиландару
20.06.2018
mp4 (148,55 MB)
Концерт