Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
19.04.2018

Маестро Медаковић један од добитника Златног беочугаМаестро Павле Медаковић, диригент Уметничког ансамбла Министартсва одбране „Станислав Бинички“, један је од 17 добитника награде „Златни беочуг“ за 2017. годину. То престижно признање за културну делатност и достигнућа која поспешују духовни живот града Београда и Србије уручено је данас истакнутим ствараоцима и меценама културе на Великој сцени Народног позоришта у Београду по 47. пут.

Маестро Медаковић је уметничку каријеру започео још за време студија као диригент Хора АКУД „Бранко Крсмановић“. Учествовао је и у оснивању Камерне опере у Београду и био њен први диригент, а његово прво професионално ангажовање као диригента било је 1983. године у Мостару. Поред рада у мостарском и београдском КУД „Абрашевић“, ту је и оснивање и рад Филхармоније младих, а најзначајнији део каријере Павла Медаковића везан је за Војску и Ансамбл који се данас назива „Станислав Бинички“, чији диригент постаје 1988. године.

Магистар Павле Медаковић се усавршавао на престижним универзитетима у земљи и иностранству, али наглашава да је право усавршавање стални процес који сазрева кроз размену енергије са музичарима и публиком. „Без те интеракције нема уметности нити уметника, а она долази са годинама искуства и производи осећај уживања у чину стварања и тек таква чини мисију уметника оствареном. То је непрекидно искушење,  изазов давања и повратног добијања које се дешава на сваком концерту“, каже маестро Медаковић који признање „Златни беочуг“ доживљава као драгоцен биланс свога живота и рада.

Награду „Златни беочуг“ Културно-просветна заједница Београда додељује од 1970. године, а са циљем очувања културне баштине наших простора и развоја духовног живота Србије. Четрдесетседми „Златни беочуг“ добили су и Ашхен Атаљанц, балетски уметник, Светлана Бојчевић Цицовић, оперски уметник, проф. др Славица Гароња Радованац, књижевник, проф. др Димитрије Големовић, етномузиколог, КУД „Димитрије Котуровић“, Небојша Кундачина, драмски уметник, Драгољуб Којчић, издавач, проф. др Предраг Марковић, историчар, Душица Милановић, новинар и књижевник, проф. др Драган Никодијевић, теоретичар културе и уметности, Душко Новаковић, књижевник, Бранислав Бане Обрадовић, продуцент-организатор, Рибља чорба, рок група, проф. др Драган Симеуновић, политиколог и књижевник, Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије и Шпиро Соломун, културни посленик.

„Златни беочуг“ за животно дело добили су Милутин Дедић, историчар, сликар и публициста и др Саво Б. Јовић, књижевник, протојереј-ставрофор Српске православне цркве, а Изванредни „Златни беочуг“ додељен је Историјском музеју, Машинском факултету и Музеју афричке уметности.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА