Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
28.03.2018

Отворен Фестивал Словенске музикеУметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” учествовао је на отварању Четвртог Фестивала словенске музике, који организује Удружење музичких и балетских педагога Србије. Тако је уз снажне звуке полонезе из опере „Евгеније Оњегин“ Петра Иљича Чајковског, у извођењу  Ансамбла и под диригентском палицом Вјачеслава Бортновског из Белорусије, вечерас у Дому Војске Србије отворен Фестивал који ће у наредна четири дана окупити бројне ствараоце, педагоге и извођаче.

„Ово је четврти фестивал словенске музике који се, по узору на онај московски што траје већ четрнаест година, одржава у Београду“, рекао је Војислав Аврамовић, директор фестивала и председник Удружења музичких педагога које и организује ову манифестацију. Аврамовић се посебно захвалио Ансамблу „Станислав Бинички“: „За веома кратко време су успели да спреме овај веома захтеван програм“.

Очекивано, програм вечери био је потпуно у знаку словенских композитора обхвативши најзначајније ауторе и дела Русије -  Чајковског, Хачатуријана, Шостаковича и Рахмањинова - али и домаће музичке ствараоце – Војкана Борисављевића, Андру Тодоровића, аранжмане Бубише Симића.
 Анастасија Холц као Татјана, надигравала се са Евгенијем Оњегином, у тумачењу познатог баритона београдске опере Владимира Андрића, подсећајући публику на ванвременску причу о трагичној љубави и разочарењима из Пушкиновог дела коме је велики Чајковски својим непревазиђеним талентом само додао на лепоти. Адађо из „Спартака“ Арама Хачатуријана вратио је публици сећање на неке велике филмове у којима је ово дело коришћено као музичка пратња. Исто важи и за валцер из Хачатуријанове „Маскараде“. Музика Рахмањинова, обраде руских песама у аранжману Андре Тодоровића које је извела Данка Стојиљковић, носиле су присутне до бескрајних степа и тишине  пространих тајги. Валцер бр. 2 Димитрија Шостаковича никога није оставио да мирно седи.

Наравно, домаћи аутори нису изостали са концерта словенске музике. Аранжмани Војкана Борисављевића наших народних песама, класичне али и музике из домаћих филмова и серија, окупљени у „Српски валцер“,  увели су публикку у други део музичке вечери посвећене домаћем наслеђу. А шта природније за крај оваквог концерта који, у години кад се обележава век од окончања Првог светског рата, изводи Уметнички ансамбл министарства одбране „Станислав Бинички“ од песме „Тамо далеко“ и „Марша на Дрину“.  

Диригентску палицу и подијум са маестром Бортновским поделио је диригент „Биничког“ Павле Медаковић.  

 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА