Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
06.11.2023

Мултимедијални сценски спектакл „Посвећење“ у Народном позориштуУметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ учествовао је синоћ у извођењу мултимедијалног драмског спектакла „Посвећење“ са елементима народне драме „Књаз Данило и Кадићи“. Ова музичко-сценска драма премијерно је изведена у пуној сали Народног позоришта у Београду, а догађају је присуствовао бригадни генерал Михаило Зоговић, начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране.  

Опера „Посвећење“ као развијена сценска форма у области драмске и уметничке игре најближе може бити окаректерисана као драмски мјузикл на основама нематеријалног културног наслеђа и преломних историјсих тачака. Реализоаван је у сарадњи са фондацијама „Братство Кадић“ и „Жарко Павловић Кадић“, „Рамонда“ продукцијом и плесним ансамблом „Уна Сага Сербика“, као и групом еминентних драмских уметника.

Ово је прича о једном потресном догађају из прошлости Црне Горе, али и о кривици, покајању и помирењу као пратиоцима сваке велике трагедије. „Црногорски кнез Данило у току своје владавине починио је велике гријехе према Бјелопавлићима. Он је на светодуховском народном сабору (1854. године) у манастиру Острогу са својом наоружаном свитом насрнуо на част бјелопавлићких жена и девојака, а касније многе виђеније Бјелопавлиће протерао, куће им попалио и опљачкао, нејач прегазио, а Кадиће као водеће братство у племену намјеравао да потпуно истражи“ – написано је у пратећој брошури. Тако је силом и презиром успостављао своју неограничену власт, али је његовој сили убрзо дошао крај. Тодор Кадић са Бована из Бјелопавлића пуцао је из кубуре на капсулу и убио га на лицу места у Котору 31. јула 1860. године.

Поред симфонијског оркестра у представи је учествовао и мешовити хор Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, изводећи сценски наступ заједно са првакињом драме Народног позоришта Соњом Јауковић, глумцем Предрагом Васићем и оперским певачима Невеном Ђоковић, Аном Станковић и Миланом Обрадовићем. Овај захтеван музичко-сценски приказ јединствен је и по томе што је први пут опера спојена са гуслама, на којима су свирали народни гуслари Славко Јекнић и Максим Војводић.

 „Бинички“ се под вођством композитора и диригента Драшка Јанковића сјајно снашао у овој несвакидашњој, комплексној и захтевној уметничкој форми, за коју је либрето, сценарио и режију написао проф. Драган Елчић. Публика је препознала вредност ове изузетне кореодраме која излази из концепта досадашњих програма и пружа поруку општег помирења, те је цео уметнички тим поздравила дугим и искреним аплаузом.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.11.2023
mp4 (192,31 MB)
Видео