Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
14.11.2022

Ансамбл „Бинички" учествовао у обележавању Дана примирја у ФранкфуртуУметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички", у организацији Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту, био је део свечаности којима су у том граду обележени Дан примирја у Првом светском рату, као и 150 година од рођења славног композитора чије име Ансамбл с поносом носи.

Tим поводом, а на позив генералног конзула Републике Србије у Франкфурту Бранка Радовановића, део Ансамбла и солисти Мешовитог хора, Биљана Васиљевић Митровић, сопран, и Драган Милановић, тенор, наступили су, у четвртак увече, у свечаној сали Српске православне цркве Васкрсења Господњег. Дириговао је потпуковник Игор Митровића, а на прогрму је био колажни репертоар популарне, класичне, изворне народне и војничке музике.
Међу одушевљеном публиком били су и пуковник Ненад Милојевић, војни изасланик Министарства одбране у Берлину, свештенство Српске православне цркве франкфуртске парохије, представници свих клубова и удружења из Франкфурта и околних градова, Централног савета Срба Хесена, као и многе друге угледне званице.
 
На Дан примирја, припадници Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички" учествовали су у свечаној церемонији која је тим поводом, у знак сећања на жртве Првог светског рата, одржана на Српском војничком гробљу у Франкфурту.
Последњег дана боравка у Савезној Републици Немачкој, Ансамбл је одушевио и публику Српског културног центра у Офенбаху, наступом који је уприличен управо поводом 45. годишњице тог центра.
 
Према речима начелника Уметничког ансамбла „Станислав Бинички" потпуковника Николе Живковића, гостовање у Франкфурту и Офенбаху је било прилика да се тамошњој публици прикаже део културне баштине Републике Србије и Станислава Биничког, који је велико име у српској и интернационалној музици.
„Представили смо се колажним репертоаром популарне, класичне и изворне народне и војничке музике која осликава слободарску традицију српског народа. Надам се да смо на обострано задовољство, публике и извођача, сви уживали у прелепој емоцији наступа у Немачкој“,  рекао је потпуковник Живковић.
 
Фотографије:
Генерални конзулат РС у Франкфурту
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА