Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
22.01.2018

УА МО "Станислав Бинички" на прослави Дана Војне болнице у НишуПоводом Дана Војне болнице Ниш, у Дому војске у том граду, одржана је свечана академија, којом је обележено 140 година постојања и рада реномиране установе.

Догађају су присуствовали министар одбране Александар Вулин са сарадницима, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, заступник начелника Управе за војно здравство пуковник Угљеша Јовичић, представници локалне самоуправе и верског живота, удружења која баштине патриотску традицију, пензионисани и активни припадници Војне болнице и Министарства одбране и Војске Србије.
 
Честитајући јубилеј припадницима нишке Војне болнице, министар одбране Александар Вулин истакао је да је 140 година велики јубилеј и то не само за ту установу, него и за комплетно војно здравство, јер "војне болнице не деле пацијенте на оне који су припадници Министарства одбране и Војске Србије и на оне који то нису, већ само на људе којима је потребна помоћ".
 
- Како су радили и у ратовима, тако раде и у миру. Министарство одбране је решено да подигне ниво улагања у војно здравство и, у том смислу, Војна болница у Нишу може да очекује у веома кратком року да ћемо завршити радове започете око хируршке сале за ендоскопију, да ћемо наставити са улагањем које смо започели прошле године, а подсетићу вас да смо за војну болницу Ниш наменили 125 милиона динара - за набавку најсавременије опреме. Управо те набавке се завршавају ових дана. Једна од најзначајнијих, можда прва, јесте набавка дигиталних рендген апарата у вредности од 50 милиона динара - рекао је министар Вулин и додао да ће Министарство одбране наставити да улаже и у Војну болницу Ниш али и у све остале војне болнице, зато што сматра да квалитет услуга и здравствене заштите мора бити потпуно исти без обзира где живите.
 - Наш осигураник и припадник, и сви они који затраже помоћ у нашим објектима, морају да имају најбољу могућу негу, без обзира где живе и раде. Тако смо радили до сада и тако ће бити и убудуће. Квалитет војног здравства је нама заиста веома значајан и још једном се показује да свако улагање у војно здравство јесте улагање и у квалитет живота и здравствену заштиту и сваког другог грађанина ове земље.
 
Министар одбране је истакао да се више од свега поносимо нашим војним лекарима и свима онима који раде у војном здравству.
 
- Четири и по хиљаде људи запослених у војном здравству свакодневно обезбеђује здравствену заштиту за преко 113.000 наших осигураника али и за бројне цивиле, и тако свакога дана. Можемо да кажемо да су сви они у стању да помогну и да помажу, не питајући ко је припадник војске а ко је цивил, баш као што њихови претходници у свим ратовима нису питали ко је одакле већ само помагали сваком људском бићу коме је помоћ била потребна - рекао је министар одбране Александар Вулин.
 
О војно-медицинској установи, чијим је оснивањем постављен камен темељац за развој здравства у граду Нишу и околини, говорио је управник нишке Војне болнице пуковник др Јовица Станојковић.

Он је подсетио на историјат установе и истакао да је реч о веома значајном јубилеју.
 
- Пре 140 година, на предлог српског великана начелника санитета пуковника др Владана Ђорђевића, код Ћеле куле је формирана велика нишка Војна болница која пуних 14 деценија дели судбину са градом Нишом, српском војском и грађанима. На свом трновитом путу она прати српског војника кроз све одбрамбене и ослободилачке ратове, који нису заобишли ове просторе - рекао је управник Војне болнице Ниш и додао да је данас та установа савремена и да, заједно са осталим здравственим војним установама, под Управом за војно здравство, пружа највиши ниво здравствене заштите својим осигураницима.
 
- Она уско сарађује са Клиничким центром Ниш и осталим здравственим установама у региону, стално се развија и унапређује кроз школовање својих кадрова и инфраструктурно и техничко опремање. Данас, као и раније, Војна болница Ниш служи на понос свом граду и Војсци Србије, а наш задатак је да је и даље негујемо и чувамо, баш као и светле традиције српске војске - рекао је пуковник Јовица Станојковић.
 
Свечану академију употпунио је наступ Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички", под руководством диригента Павла Медаковића, са гостима.
 
Јутрос су представници болнице положили венце на споменик који су 1915. године лекари подигли својим пацијентима и колегама страдалим у време тешке епидемије тифуса.
 
Обележавање јубилеја започето је пре три дана премијерним приказивањем документарног филма „Војна болница – од оснивања до данас“ и отварањем изложбе фотографија и експоната из Првог светског рата „Све ће то народ позлатити“, која ће у Дому војске у Нишу бити отворена до 27. јануара.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.01.2018
Свечаност