Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
TekstFotogalerija
11.05.2019

Ansambl „Binički” i Hor MO i VS na koncertu u BijeljiniUmetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije,  zajedno sa Srpskim pjevačkim društvom „Srbadija“ i Policijskim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, nastupili su večeras na sceni Centra za kulturu „Semberija” u Bijeljini. Koncert je održan u okviru  Majskih muzičkih svečanosti, a posvećen je obeležavanju Dana Vojske Republike Srpske i 800. godišnjici samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.
 
Dirigenti zajedničkog nastupa bili su Katarina Božić, Jelena Milićević Trakilović i Dušan Pokrajčić.
 
Koncertu su prisustvovali gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, komandant 3. pešadijskog bataljona lociranog u Kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ pukovnik Roberto Gašić, pripadnici Oružanih snaga BiH i Policije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve iz Eparhije zvorničko-tuzlanske i brojni posetioci koji su, nakon intoniranja himni republika Srbije i Srpske, imali priliku da uživaju u bogatom programu.
 
Počevši od Oče naš, preko Hristos Voskrese, Oj Srbijo mila mati, Tamo daleko, Oro se vije, Ovo je Srbija, Vostani Sebije, Marš na Drinu, Miloš Veliki i Aleksandar I, Kreće se lađa francuska, Tobdžijsko kolo, Bojarka i Pukni zoro, do Vostani Serbije i Marša na Drinu, sve melodije su bile nagrađene  burnim aplauzom.  
 
Zajednički koncert bio je prilika i da domaćini SPD „Srbadija”, u ime dobre saradnje, uruče zahvalnice Mešovitom horu MO i VS i Policijskom orkestru MUP Republike Srpske, a Povelju UA MO „Stanislav Binički" koji ove godine, kao i SPD „Srbadija”, proslavlja isti veliki jubilej – 120. godišnjicu postojanja.

U ime nagrađenih, SPD „Srbadija” je zahvalio načelnik Ansambla „Binički" kapetan fregate Svetozar Vasileski, te je istovremeno čestitao sutrašnji praznik, Dan Vojske Republike Srpske, svim njenim pripadnicima i Gradskoj boračkoj organizaciji Bijeljina, kao i veliki jubilej SPC - 800. godišnjicu njene samostalnosti.
 
Inače SPD „Srbadija” je i organizator Majskih muzičkih svečanosti, horskog festivala koji se ove godine održava osmi put, a okupio je 38 ansambala, u sedam takmičarskih kategorija.
 
Ansambl „Binički”, kao i Hor MO i VS, su uvek rado viđeni i slušani na nastupima u Bijeljini, a ovoga puta su gostovali u tom gradu na poziv Gradske boračke organizacije Bijeljina koja je zajedno sa Gradskom upravom Grada Bijeljine i Eparhijom zvorničko-tuzlanskom SPC organizator obeležavanja Dana Vojske Republike Srpske i 800. godišnjice samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

FOTO: Darko Lakić