Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
18.10.2019

Koncert klasične muzike „Psalmodija“Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ večeras je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine održao koncert klasične muzike pod nazivom „Psalmodija“.

Na koncertu je premijerno izvedena Psalmodija za simfonijski orkestar Milorada Marinkovića, dok su gošće koncerta bile  violinistkinja iz Banjaluke Lidija Bojinović i beogradskoj publici dobro poznata harfistkinja Nađa Dornik. Na programu su bila dela Mendelsona, Debisija i Ravela, a Ansamblom je dirigovao Rade Pejčić.

Prvi deo koncerta obeležilo je izvođenje Psalmodije za simfonijski orkestar, inspirisane napevima iz pravoslavnog pojanja. Reč je o zvučnoj fresci u kojoj ima više planova koji se sukcesivno izlažu, te je delo svojom višeslojnošću osvojilo publiku u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Mlada gošća iz Banjaluke Lidija Bojinović predstavila se Mendelsonovim Koncertom za violinu i orksetar, dok je u drugom delu programa Nađa Dornik nastupila sa retko izvođenim Igrama za harfu i gudački orkestar Kloda Debisija. Potom je na  programu bilo isto tako retko izvođeno delo Kuprenov grob Morisa Ravela, prilikom čijeg izvođenja je publiku posebno oduševio duvački deo Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“.

Sveukupni utisak je da je delo Milorada Marinkovića na simboličan način povezalo i stavilo u jedan kontekst sve kompozicije izvedene na koncertu, ne samo kroz naziv koncerta, već zbog činjenice da, prema rečima samog autora, Psalmodija predstavlja traganje za izvornom muzikalnošću koja je neophodna svakoj muzici, bez obzira na epohu u kojoj ona nastaje.

Istovremeno, Ansambl „Binički“ je potvrdio tradiciju svoje podrške mladim muzičarima, a raznolikošću muzičkog repertoara dodao još jedan koncertni doprinos proslavi jubileja 120. godišnjice postojanja.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.10.2019
mp4 (166,29 MB)
Koncert