Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
04.04.2019

Ansambl „Binički“ nastupio na otvaranju Festivala slovenske muzikeUmetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”  nastupio je večeras na otvaranju 5. Festivala slovenske muzike u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije.
Solisti na svečanosti otvaranja Festivala slovenske muzike, u organizaciji Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, bili su Araik Avanjan, tenor iz Gruzije i sopran Anastasija Holc, naša mlada i svetski priznata umetnica, dobitnica prvog Granprija 2012. godine na Festivalu u Moskvi. Dirigenti su bili Vjačeslav Bortnovski iz Beloruske filharmonije i major Igor Mitrović iz Ansambla „Binički“.
Na programu koncerta našle su se kompozicije slovenskih autora. Publika, u do kraja ispunjenoj Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, mogla je da uživa u kompozicijama kao što su poloneza i scena pisma iz opere „Evgenije Onjegin” Petra Iliča Čajkovskog, „Valcer br. 2” Dmitrija Šostakoviča, adađo iz baleta „Spartak” i valcer „Maskarada” Arada Hačaturijana, te u Pučinijevoj ariji princa Kalafa iz opere „Turandot”. U drugom delu koncerta izvedene su kompozicije Sergeja Rahmanjinova „Ne pevaj lepotice”, Antonjina Dvoržaka „Slovenska igra” br. 8, Miroljuba Aranđelovića Rasinskog „Anđelijina pesma”, te dve čuvene slovenske pesme „Oči čornije” i „Tamo daleko”. Za kraj je publika mogla da čuje delo „Marš na Drinu” Stanislava Biničkog.
Iznenađenje večeri, na bis zadovoljne publike, bile su „Podmoskovske večeri“ u izvođenju dueta Avanjan – Holc i uz klavirsku pratnju maestra Bortnovskog. 
 
Festival slovenske muzike održava se već 14 godina u Moskvi i na njemu učestvuju takmičari i predstavnici iz 13 slovenskih zemalja. Organizuje se kao međudržavna manifestacija u saradnji sa Orgokomitetom Moskve, Departmanom za kulturu grada Moskva, Predsednikom Slovenskog fonda Rusije, Ministarstvom kulture Ruske Federacije. Takmičenju prisustvuju i ambasadori svih zemalja učesnica u Moskvi.
Zahvaljujući zapaženim rezultatima i članstvu naših profesora u žiriju u Moskvi, kao i angažovanju Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije,  Republika Srbija je dobila pravo da kao prva slovenska zemlja, izuzev Rusije, organizuje Festival slovenske muzike.
 
Svečano otvaranje u Domu Vojske bila je dobra uvertira pred nastavak Festivala koji će ove godine u srpskoj prestonici trajati do 7. aprila.
photoFOTOGALERIJA