Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
26.03.2019

Da se ne zaboravi-koncert posvećen žrtvama NATO agresijeUmetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” večeras je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu održao koncert pod nazivom „Da se ne zaboravi”, posvećen svim žrtvama NATO agresije.
Pored Ansambla „Binički”, horova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Dečijeg kulturnog centra Beograd, na koncertu su nastupili Goran Šepa, Zorana Pavić, Kiki Lesendrić, Mia i Una Ganić, Oliver Njego, Snežana Berić - Ekstra Nena, Žarko Dančuo i solisti na trombonu i fruli Aleksandar Benčić i Bora Dugić. Dirigenti su bili Katarina Božić, Igor Mitrović, Nevena Ivanović i Vojkan Borisavljević.

Nakon kratkog podsećanja na 78 dana stradanja koja su obeležila 1999. godinu, program je upečatljivo i emotivno otpočeo „Pesmom malom anđelu”, kojom je Dečiji hor oživeo sećanje na trogodišnju Milicu i sve mališane koji su život izgubili  tokom bombardovanja naše zemlje. Potom je načelnik Ansambla kapetan fregate Svetozar Vasileski pozvao na odavanje pošte nevinim žrtavama agresije, što je i učinjeno kroz Mokranjčev „Vječnaja pamjat”, gde je uz „Binički” i Hor, solista bio đakon Aleksandar Sekulić.

(foto: Lola Đorđević)

Bolna sećanja oživljena su kroz „Baladu nerođenih” Bore Dugića, „Actus tragicus“ Ivana Jevtića, uz solistu na trombonu Aleksandra Benčića, te potresnu „Vilu sa Košara” u izvođenju Hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
„Neka ratne igre prestanu” bila je poruka Gorana Šepe, pesmu „Srce heroja” izveo je Hor, „Grudi balkanske” Neše Leptira otpevala je Zorana Pavić, a Kiki Lesandrić je svoj nastup obojio prolećem kroz poznatu pesmu „Kao ptica na mom dlanu”.
Pesmu „Tamna je noć” izvela je Eleonora Barudžija, čuvenu Koenovu „Aleluja“ sestre Mia i Una Ganić, učesnice koncerta „Naša deca”, a Hor govornu fugu „Srbija”. Oliver Njego je izmamio buran aplauz pesmom „Ovo je Srbija“, kao i  Dečiji hor Dečijeg kulturnog centra Beograd sa pesmom „Ovo je zemlja za nas”.
Koncert je završen pesmom „Volimo te otadžbino naša” u izvođenju Snežane Berić i Žarka Dančua, kojima su se potom pridružili svi učesnici u programu, oživevši sećanje na dane kada se muzikom prkosilo agresiji, sa trgova, mostova i ulica, kao što je i večeras muzikom poručeno da zaborava nema i da će sećanje na nevine žrtve ostati večno.
Koncertu „Da se ne zaboravi” prisustvovali su visoki vojni zvaničnici, članovi vojnodiplomatskog kora i mnogobrojni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.03.2019
Koncert