Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
26.02.2019

U čast srpskom StradivarijuKoncert „U čast srpskom Stradivariju“  održan je sinoć u prepunoj Svečanoj sali Doma Vojske Srbije. Beogradska publika je uživala uz zvuke mladih izvođača koje su pratili članovi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“,  pod dirigentskom palicom majora Igora Mitrovića i Katarine Božić.

Poštovaocima muzike su se predstavili solisti na violončelu Sandra Belić i Nemanja Stanković, za klavirom Aleksandar Stanković, dok je violinu Nikole Vasića iz 1954. godine, najboljeg svetskog graditelja violina početkom 20. veka, svirala dobitnica brojnih domaćih i međunarodnih priznanja Katarina Vasiljević.

Koncert predstavlja svojevrsnu prezentaciju muzičkog potencijala Srbije. Pored Mocarta i Sen Sansa, u programu su se našla i dela velikana srpske muzike, kompozitora i akademika Dejana Despića.

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ koncert je organizovao u saradnji sa udruženjem „Prijatelji srpske kulture“, koje je u februaru 2018. godine dodelilo Katarini violinu, na koncertu koji je takođe bio posvećen srpskom Stradivariju i realizovan u Domu Vojske Srbije.

Violinu, koja je nastala u Vasićevim rukama pre 65 godina, pronašao je doktor Dušan Ristić koji je video da sa unutrašnje strane stoji posveta na ćiriličnom pismu i kupio violinu na njujorškoj aukciji, koju je potom poklonio Udruženju „Prijatelji srpske kulture“.
 
photoFOTOGALERIJA