Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
10.01.2021

Čestitke povodom Dana muzičke službePotpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović uputio je čestitku pripadnicima muzičke službe Vojske Srbije povodom njihovog praznika, u kojoj se kaže:

„Svim pripadnicima muzičke službe čestitam 10. januar - Dan službe.

Negujući dugogodišnju tradiciju u znak sećanja na dan kada je posebnim zakonom uređen sastav vojne muzike, danas se sa ponosom prisećamo prethodnika koji su udarili temelje vojničkih pesama i drugih muzičkih formi.

Dragi pripadnici muzičke službe, upućujem vam najiskrenije čestitke. Uveren sam da ćete sa jednakim žarom, profesionalno izvršavajući zadatke, nastaviti da doprinosite razvoju kulture i vojnih tradicija i dostojanstveno predstavljate Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, kako u zemlji, tako i u inostranstvu“.

Pripadnicima muzičke službe čestitku je uputio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović koji je, čestitajući svim pripadnicima muzičke službe njihov dan, napisao:

„Pripadnici muzičke službe uspešno čuvaju tradiciju slavnih prethodnika iz davne 1845. godine, kada je Vojnim zakonom ustrojena „vojna muzika“ koja se sastojala od 50 muzičara.

Od tog vremena do danas, rukom kreativnih muzičara, napisana je i sačuvana veoma bogata riznica vojničkih pesama i drugih muzičkih kompozicija koja predstavlja nacionalno kulturno blago naše zemlje.

Svojim nastupima i pravilnim odabirom repertoara iz bogatog muzičkog kulturnog nasleđa, na jedinstven način jačate moral pripadnika Vojske Srbije i prezentujete kako Vojsku tako i Republiku Srbiju u celini.

Čestitam vam praznik uz želju da i dalje profesionalno izvršavate postavljene zadatke."