Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
25.09.2020

Obeležen Dan Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“Dan Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” obeležen je danas u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Beogradu. 
 
Obeležavanje  121. godine od osnivanja Ansambla proteklo je u znaku prilagođavanja epidemiološkim merama, te su događaju prisustvovali samo najbliži saradnici, kolege i prijatelji Umetničkog ansambla „Stanislav Binički”.

U ime Uprave za odnose sa javnošću, čiji deo je Ansambl „Binički“, čestitku je uputio načelnik pukovnik dr Mihailo Zogović, koji je naglasio da Ansambl zauzima značajno mesto u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, a odabirom kvalitetnog repertoara ima nesumnjiv uticaj u stvaranju sistema vrednosti i ukusa publike kako vojne, tako i one u muzičkim krugovima u građanstvu.
 
„U proteklom periodu na dostojanstven način prezentujemo umetničko biće Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Pored nastupa na međunarodnoj sceni, svojim koncertima koje priređujete u saradnji sa domaćim sastavima iz muzičke umetnosti, pravi ste pokazatelj vrednosti vojne kulturne baštine u ovoj oblasti“ – stoji u čestitci pukovnika Zogovića.

On je Orkestru poželeo da i u narednom periodu uspešno realizuje planirane projekte, aktivnosti i zapažene rezultate iz oblasti kulture kako u Ministarstvu, tako i na državnom nivou.

Prisutnima je u ime Ansambla zahvalio načelnik major Nikola Živković, koji je izrazio žaljenje zbog činjenice da je prethodni deo koncertne sezona bio daleko manje ispunjen od očekivanog, zbog poznatih dešavanja sa korona virusom, ali je nagovestio i velike planove koje orkestar ima, ukoliko to situacija bude dozvolila.
 
„Voleli bismo da publici nadoknadimo makar deo propuštenog, a posebno nakon što smo na našem prvom koncertu u Kolarcu,  nakon šest meseci, osetili ogromno oduševljenje publike i želju da takvih događaja bude što više.“
 
Kako je to uobičajeno, na skupu su proglašeni i najistaknutiji članovi kolektiva u protekloj sezoni. To su major Dušku Stamenković i vojni službenici Katarina Božić, Nataša Milošević i Helena Milošević, kojima je zahvalnice uručio rukovodilac Orkestra major Duško Trnavac.
 
Načelnik ansambla major Nikola Živković uručio je zahvalnice i institucijama i pojedincima sa kojima Ansambl uspešno sarađuje. U ovoj sezoni to su: iz sistema odbrane, za doprinos razvoju muzičke službe i saradnju sa Ansamblom, zastavnik prve klase Radoslav Spasić iz Reprenzetativnog orkestra Garde. Iz oblasti kulture zahvalnicu je dobio KUD „Dimitrije Koturović“, koji je ove  godine, zajedno sa Ansamblom, uspešno predstavio našu zemlju na Festivalu nacionalne kulture u Moskvi, a za kvalitetnu promociju Ansambla zahvalnica je pripala Mariji Marić, grafičkom dizajneru Medija centra „Odbrana“.

Posebna zahvalnica za izuzetan doprinos afirmaciji i ugledu Ansambla dodeljena je doskorašnjem načelniku Ansambla kapetanu fregate Svetozaru Vasileskom.
 
Preteča Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane bio je Beogradski vojni orkestar, kojeg je 26. septembra 1899. godine osnovao čuveni srpski kompozitor Stanislav Binički, čije ime Ansambl  danas s ponosom nosi. Binički je bio i tvorac prve srpske opere „Na uranku”, kao i proslavljenog „Marša na Drinu”, te brojnih dela klasične muzike koja za motiv imaju melos sa naših prostora.
 
photoFOTOGALERIJA