Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
ТекстФотогалерија
11.05.2019

Ансамбл „Бинички” и Хор МО и ВС на концерту у БијељиниУметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије,  заједно са Српским пјевачким друштвом „Србадија“ и Полицијским оркестром Министарства унутрашњих послова Републике Српске, наступили су вечерас на сцени Центра за културу „Семберија” у Бијељини. Концерт је одржан у оквиру  Мајских музичких свечаности, а посвећен је обележавању Дана Војске Републике Српске и 800. годишњици самосталности Српске православне цркве.
 
Диригенти заједничког наступа били су Катарина Божић, Јелена Милићевић Тракиловић и Душан Покрајчић.
 
Концерту су присуствовали градоначелник Бијељине Мићо Мићић, командант 3. пешадијског батаљона лоцираног у Касарни „Војвода Степа Степановић“ пуковник Роберто Гашић, припадници Оружаних снага БиХ и Полиције, представници Српске православне цркве из Епархије зворничко-тузланске и бројни посетиоци који су, након интонирања химни република Србије и Српске, имали прилику да уживају у богатом програму.
 
Почевши од Оче наш, преко Христос Воскресе, Ој Србијо мила мати, Тамо далеко, Оро се вије, Ово је Србија, Востани Себије, Марш на Дрину, Милош Велики и Александар I, Креће се лађа француска, Тобџијско коло, Бојарка и Пукни зоро, до Востани Сербије и Марша на Дрину, све мелодије су биле награђене  бурним аплаузом.  
 
Заједнички концерт био је прилика и да домаћини СПД „Србадија”, у име добре сарадње, уруче захвалнице Мешовитом хору МО и ВС и Полицијском оркестру МУП Републике Српске, а Повељу УА МО „Станислав Бинички" који ове године, као и СПД „Србадија”, прославља исти велики јубилеј – 120. годишњицу постојања.

У име награђених, СПД „Србадија” је захвалио начелник Ансамбла „Бинички" капетан фрегате Светозар Василески, те је истовремено честитао сутрашњи празник, Дан Војске Републике Српске, свим њеним припадницима и Градској борачкој организацији Бијељина, као и велики јубилеј СПЦ - 800. годишњицу њене самосталности.
 
Иначе СПД „Србадија” је и организатор Мајских музичких свечаности, хорског фестивала који се ове године одржава осми пут, а окупио је 38 ансамбала, у седам такмичарских категорија.
 
Ансамбл „Бинички”, као и Хор МО и ВС, су увек радо виђени и слушани на наступима у Бијељини, а овога пута су гостовали у том граду на позив Градске борачке организације Бијељина која је заједно са Градском управом Града Бијељине и Епархијом зворничко-тузланском СПЦ организатор обележавања Дана Војске Републике Српске и 800. годишњице самосталности Српске православне цркве.

ФОТО: Дарко Лакић