Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
18.10.2019

Концерт класичне музике „Псалмодија“Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ вечерас је у Великој дворани Коларчеве задужбине одржао концерт класичне музике под називом „Псалмодија“.

На концерту је премијерно изведена Псалмодија за симфонијски оркестар Милорада Маринковића, док су гошће концерта биле  виолинисткиња из Бањалуке Лидија Бојиновић и београдској публици добро позната харфисткиња Нађа Дорник. На програму су била дела Менделсона, Дебисија и Равела, а Ансамблом је дириговао Раде Пејчић.

Први део концерта обележило је извођење Псалмодије за симфонијски оркестар, инспирисане напевима из православног појања. Реч је о звучној фресци у којој има више планова који се сукцесивно излажу, те је дело својом вишеслојношћу освојило публику у Великој дворани Коларчеве задужбине.

Млада гошћа из Бањалуке Лидија Бојиновић представила се Менделсоновим Концертом за виолину и орксетар, док је у другом делу програма Нађа Дорник наступила са ретко извођеним Играма за харфу и гудачки оркестар Клода Дебисија. Потом је на  програму било исто тако ретко извођено дело Купренов гроб Мориса Равела, приликом чијег извођења је публику посебно одушевио дувачки део Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“.

Свеукупни утисак је да је дело Милорада Маринковића на симболичан начин повезало и ставило у један контекст све композиције изведене на концерту, не само кроз назив концерта, већ због чињенице да, према речима самог аутора, Псалмодија представља трагање за изворном музикалношћу која је неопходна свакој музици, без обзира на епоху у којој она настаје.

Истовремено, Ансамбл „Бинички“ је потврдио традицију своје подршке младим музичарима, а разноликошћу музичког репертоара додао још један концертни допринос прослави јубилеја 120. годишњице постојања.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.10.2019
mp4 (166,29 MB)
Концерт