Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
26.09.2019

Рок симфонија поводом 120 година Ансамбла „Станислав Бинички“Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, у склопу обележавања свог јубилеја одржао је концерт – рок симфонију, у Великој дворани Коларчеве задужбине.
 
Пре почетка концерта, присутнима се обратио начелник Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ капетан фрегате Светозар Василески који је поводом јубилеја уручио специјалне захвалнице дугогодишњим сарадницима и бившим члановима Ансамбла. 

Посебан поклон Ансамбла уручен је доскорашњем начелнику Управе за односе са јавношћу Министарства одбране капетану бојног брода Петру Бошковићу у знак захвалности за дугогодишњи заједнички рад.

Златна плакета Министарства одбране уручена је пуковнику музичке службе у пензији Будимиру Гајићу и музикологу Гордани Крајачић, док су захвалнице добили Српско црквено пјевачко друштво „Србадија“ из Бијељине, БК телевизија и пуковник у пензији Зоран Мрђеновић.
 
На програму концерта били су ванвременски поп и рок хитови у симфонијској обради, у извођењу Ансамбла „Бинички“ и Хора Министарства одбране и Војске Србије, док су као солисти наступиле звезде наше музичке сцене: Јадранка Јовановић, Тијана Дапчевић, Бојана Стаменов, Тања Јовићевић, Момчило Бајагић, Бора Ђорђевић, Кики Лесандрић, Дејан Најдановић Најда, Душан Свилар и Никола Мијић. Ансамблом је дириговао маестро Војкан Борисављевић.

Публика, у до краја испуњеној Великој дворани Коларчевог народног универзитета, све музичке нумере и извођаче је испратила бурним аплаузом, и заједно са свим солистима одпевала завршну композицију „Дај нам сунца“.
 
Претеча Уметничког ансамбла Министарства одбране био је Београдски војни оркестар, који је 26. септембра 1899. године основао чувени српски композитор Станислав Бинички, чије име Ансамбл  данас с поносом носи. Бинички је био и творац прве српске опере „На уранку”, као и прослављеног „Марша на Дрину”, те бројних дела класичне музике која за мотив имају мелос са наших простора.
 
У склопу обележавања овог јубилеја недавно је у Малој галерији Дома Војске Србије отворена изложба под називом „120 година са вама“, на којој је приказан део Легата породице Бинички који се чува у Народном музеју Крушевац, као и део поставке посвећен раду и стваралаштву Уметничког ансамбла.
 
Такође, поводом прослављања овог за срспку културу битног јубилеја, Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ одржао је низ концерата у току ове године, а неки ће тек бити одржани у оквиру прославе 120 година од оснивања. Концерт у Коларчевој задужбини био је круна обележавања рођендана најстаријег српског војног оркестра.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.09.2019
Свечаност
26.09.2019
Концерт