Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 

Станислав БиничкиДавне 1899. године 26. септембра формиран је, наредбом Краља Александра  I Обреновића, први симфонијски "Београдски војни оркестар" који ће деловати непосредно под министром војним.

Један од утемељивача овог Оркестра био је и Станислав Бинички, композитор, војни капелник, организатор музичког живота у Србији, аутор прве српске опере "На уранку" и патриотски надахнутог "Марша на Дрину" и који је 1899. године као диригент стао на чело "Београдског војног оркестра", претече данашњег Уметничког ансамбла Министарства одбране.

Ансамбл „Бинички“ достојно носи његово име и деценијама наставља племениту мисију, упоредо афирмишући музику из наше и светске музичке баштине.. То је свакако први организовани облик музичког стваралаштва у Србији из којег су, неколико деценија касније, настали и други  оркестри, Оркестар београдске опере (1920),  Оркестар београдске филхармоније (1923) и Радио оркестар (1927). Поред маршева и форми везаних за Војску, војне музике извеле су први пут код нас оперу, оперету, симфоније, ораторијуме.

Музика коју изводи Ансамбл снимљена је на преко 300 грамофонских плоча, касета и ЦД-а. На тим снимцима налази се више од 2.000 разноврсних композиција, које представљају својеврсну музичку антологију.