Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
26.02.2019

У част српском СтрадиваријуКонцерт „У част српском Страдиварију“  одржан је синоћ у препуној Свечаној сали Дома Војске Србије. Београдска публика је уживала уз звуке младих извођача које су пратили чланови Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“,  под диригентском палицом мајора Игора Митровића и Катарине Божић.

Поштоваоцима музике су се представили солисти на виолончелу Сандра Белић и Немања Станковић, за клавиром Александар Станковић, док је виолину Николе Васића из 1954. године, најбољег светског градитеља виолина почетком 20. века, свирала добитница бројних домаћих и међународних признања Катарина Васиљевић.

Концерт представља својеврсну презентацију музичког потенцијала Србије. Поред Моцарта и Сен Санса, у програму су се нашла и дела великана српске музике, композитора и академика Дејана Деспића.

Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ концерт је организовао у сарадњи са удружењем „Пријатељи српске културе“, које је у фебруару 2018. године доделило Катарини виолину, на концерту који је такође био посвећен српском Страдиварију и реализован у Дому Војске Србије.

Виолину, која је настала у Васићевим рукама пре 65 година, пронашао је доктор Душан Ристић који је видео да са унутрашње стране стоји посвета на ћириличном писму и купио виолину на њујоршкој аукцији, коју је потом поклонио Удружењу „Пријатељи српске културе“.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА