Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
27.11.2018

Музички дар колегама и публициУметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ синоћ је у пуној Великој дворани Коларчеве задужбине одржао концерт „Музички дар на дар“ као поклон пензионисаним припадницима Ансамбла. Концерт Ансамбла „Станислав Бинички“, на чијем програму су биле чувене оперске арије и популарне, ванвременске музичке нумере, био је посебан, посвећен онима који су оставили уметнички траг у МО и ВС, свим ветеранима музичке службе као и онима који су и даље њен део.

Гости концерта, баритон Оливер Њего, тенор Славко Николић и Данка Стојиљковић, као и Хор Министарства одбране и Војске Србије и Београдски дувачки оркестар, уз четири диригентске палице, маестра Павла Медаковића, мajoра Игора Митровића, Владимира Мустајбашића и Катарине Божић, очарали су присутну публику кроз двадесетак нумера.
 
Након извођења прве нумере „Поздрав Београду“ и увертире из опере Кармен, Жоржа Бизеа, београдској публици обратио се мајор Никола Живковић, руководилац оркестра УА „Станислав Бинички”, пожелевши присутнима добродошлицу и уживање у програму кроз који ће их водити искључиво музика и емоције.
 
Уметница Данка Стојиљковић завела је публику руском народном песмом „Очи чорније”, баритон Оливер Њего уздрмао присутне са „Пукни зоро”, тенор Славко Николић извео потресну нумеру „Сломљено срце”, а мајор Душко Стаменковић, на кларинету и под диригентском палицом маестра Павла Медаковића, шармирао је и освојио Коларац.
 
На крају концерта начелник Уметничког ансамбла капетан фрегате Светозар Василески захвалио се присутнима и у име Управе за односе са јавношћу, а потом и уручио сатове најмлађим ветеранима музичке службе маестру Павлу Медаковићу и виолинисти Имре Сабу, нагласивши да је концерт „Музички дар на дар” уједно начин да Ансамбл обележи Дан војних ветерана и да се опрости од својих колега који су кроз читаву своју каријеру, током три деценије, својим радом промовисали Србију, Министарство одбране и Војску Србије, као и саму уметност и на чија достигнућа је Ансамбл поносан.
 
На самом завршетку концерта, диригент Павле Медаковић и виолиниста Имре Сабо захвалили су се публици и колегама.
 
Сећајући се својих првих дана у моћном ансамблу као што је „Бинички”, маестро Медаковић је истакао да је имао срећу и привилегију да најлепше године свог живота проведе управо у Ансамблу „Бинички:
– Музика је једна чаролија и оркестар је једна породица. Желим оркестру да траје, да се прошири и да напредују вредним радом у будућности. Будите верна публика овом дивном оркестру!
 
Виолиниста Сабо се такође захвалио Министарству одбране и Војсци Србије и колегама из оркестра, поздравио је публику и рекао да је било пуно лепих тренутака током рада са Ансамблом:
– За мене вечерас било је неочекивано али величанствено, да оваквим концертом заокружим активни свирачки стаж. Тридесет и две године сам био у овом Ансамблу, а ово фантастично вече ће остати у мом трајном сећању. Чувајте и сачувајте овај Ансамбл.
 
За крај, љубитељи класичне музике уживали су уз нумеру „На многаја  љета” коју је извео Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије, под диригентском палицом Катарине Божић.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.11.2018
mp4 (188,56 MB)
Свечаност
27.11.2018
mp4 (197,25 MB)
Марш на Дрину
27.11.2018
mp4 (198,88 MB)
Пукни зоро
27.11.2018
mp4 (198,07 MB)
Обраћање начелника Ансамбла и додела признања
27.11.2018
mp4 (184,12 MB)
Изјава Павле Медаковић
27.11.2018
mp4 (96,53 MB)
Изјава Имре Сабо