Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
10.11.2018

Орден краља Драгутина за Министарство одбранеДелегација Министарстве одбране у којој су били начелник Уметничког ансамбла МО „Станислав Бинички“ капетан фрегате Светозар Василески, руководилац оркестра мајор Никола Живковић и потпуковник Јевто Вуловић из Управе за људске ресурсе Генералштаба ВС, учествовала је у обележавању 100 година од ослобођења Бијељине у Првом светском рату. 
У Спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских, у касарни "Војвода Степа Степановић", одржан је парастос погинулим српским војницима у Великом рату и отворена је стална музејска поставка. Том приликом је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије уручио Орден Светог краља Драгутина Министарству одбране Републике Србије и Министарству унутрашњих послова  Републике Српске за велики допринос у уређењу сталне музејске поставке у Војној цркви у Бијељини и укупан допринос у помоћи Српској православној цркви.

Ордење су примили изасланик министра одбране Републике Србије капетан фрегате Светозар Василески, а у име МУП-а Српске начелник Полицијске управе Бијељина Жарко Ћосић.

Након парастоса, Владика Фотије је рекао да су Срби одувек били слободарски народ, кроз векове су се борили за слободу, побеђивали, али имали и велике жртве. То никада не смемо заборавити, сећања треба преносити на младе, учити их да воле отаџбину и следе пут светосавља и православља. Истичући да је СПЦ увек била уз свој народ, владика је пожелео да се Срби увек окупљају у миру и љубави и призвао благослов божији за српски народ, Републику Српску, војску, полицију и све људе који имају државне службе, уз жељу да сви иду благословеним путем борбе за правду и слободу.
У име Министарства одбране Републике Србије присутнима се обратио капетан фрегате Светозар Василески, који се захвалио на додељеном признању.
"Орден који смо добили осликава Светог краља Драгутина и све напоре које је Министарство одбране улагало да штити културу и све позитивне вредности српског народа. Наша основна премиса је да чувамо безбедност грађана, али Орден показује и да смо на правом духовном путу Немањића, јер, чувајући сећање на бесмртне хероје чувамо и нашу будућност", рекао је капетан фрегате Василески.
 
На крају свечаности, делегација Министарства одбране Републике Србије поклонила је Спомен-храму Монографију храма Светог Саве, са поруком да она обједињује све Србе у вери и у Цркви, и као знак симболичног, молитвеног сјећања на све страдале српске витезове у свим ослободилачким ратовима.
 
Војни свештеник Васо Поповић истакао је значај отварања сталне музејске поставке у овом спомен-храму са више од хиљаду вредних експоната који сведоче о слободарској традицији српске војске. "Ми не славимо рат, него мир и побједу разума и слободе", поручио је војни свештеник Васо Поповић.

Војни музеј свечано је отворио син ратног добровољца из Великог рата и председник Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године Петар Вујичић.
Прослава ослобођења Бијељине у Првом светском рату настављена је на Градском тргу уз почасну паљбу и полагање цвећа на Споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу - ослободиоцу. Венац су заједнички положили изасланик председника Републике Српске Миладин Драгичевић, изасланик Министарства одбране Републике Србије капетан фрегате Светозар Василески и председник Скупштине града Бијељина Славиша Марковић.

Свечаност је завршена мултимедијалном изложбом под називом "Албум сјећања на наше претке из Првог светског рата" која је формирана залагањем Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године, о којој је говорила један од аутора, историчар Роксанда Алексић, која је истакла  да су захваљујући модерној технологији на једном месту у вечности сакупљена сећања на српске јунаке из Великог рата.

ФОТО Интернет портал Бијељина данас
ВИДЕО БН Телевизија
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.11.2018
mp4 (39,86 MB)
Прилог БН телевизије