Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
22.09.2017

Свечаност поводом Дана Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“Дан Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички” обележен је данас свечаним скупом у Дому Војске Србије у Београду. Скупу су присуствовали Радмила Јагодић, вршилац дужности помоћника министра одбране за буџет и финансије, генерал-мајор Ранко Живак, командант РВ и ПВО, генерал-мајор Младен Вуруна, ректор Универзитета одбране, представници Министарства одбране и Војске Србије и бројни гости пријатељи Ансамбла.
 
Капетан бојног брода Петар Бошковић честитао је слављеницима 118. годишњицу постојања Ансамбла и подсетио да је у протеклом периоду „Бинички” имао успоне и падове, а да је у једном тренутку било и питање његовог опстанка.

- Међутим, они су својим упорним радом, музичким знањем, талентом, успели да све то надоместе. Управа за односе са јавношћу им је дала свестрану подршку, а они су то вратили многоструко, не само својим наступима, којима су много допринели да се систем одбране препозна као кућа културе и уметности, већ су показали колико умеју и знају да на најбољи могући начин пренесу музику душе, музику Станислава Биничког. Настојаћемо и даље да се боримо – поручио је капетан бојног брода Петар Бошковић и пожелео им да буду и даље колектив као до сада, да наступају на светским и домаћим сценама, и да на најбољи начин представљају униформу коју носе и систем одбране.
 
У наставку свечаности капетан фрегате Светозар Василески, начелник Ансамбла, подсетио је да се празник прославља неколико дана раније, јер ће 26. септембра чланови Ансамбла учествовати на „Мокрањчевим данима” у Неготину, где ће одржати пригодан концерт.
 
Начелник Ансамбла подсетио је на истакнут значај Станислава Биничког, творца „Марша на Дрину” и Парадног марша, композитора који се сматра утемељивачем војне музике и  истакао да су ове године реализовали велики број концерата, који су били запажени  у стручној и широј јавности. Међу значајним признањима која су добили, издвајају се признање за најбољи концерт у 2016. години које је Удружење музичких уметника Србије доделило маестру Павлу Медаковићу за концерт са Ансамблом поводом 40 година његовог уметничког рада, те објављивање компакт диска са ауторском музиком академика Ивана Јевтића, коју је извео Ансамбл, а који је недавно премијерно представљен у Паризу.
 
На свечаном скупу проглашени су најистакнутији музичари у протеклој сезони. То су капетан Александар Јовановић, војни службеници Сања Радић, Драгана Милетић и Александар Лучић. Посебно признање за волонтерски рад у Ансамблу добила је виолинисткиња Мина Ћурчин, а захвалницу војни службеник Весна Јовановић.
 
Уручене су и захвалнице установама са којима Ансамбл успешно сарађује. То су, из система одбране,  Војно правобранилаштво, Бањалучка филхармонија, из области културе и емисија „Сусретања” 1. програма Радио Београда, из медија. У име награђених захвалила се Александра Паладин, аутор и водитељ емисије „Сусретања”.
 
Начелник Управе за односе са јавношћу уручио је спомен-медаље за ревносну службу капетану Ивану Гулицовском и заставнику прве класе Предрагу Толимиру, као и захвалницу доајену Ансамбла Момиру Дукићу.

У музичком делу свечаности учествовали су Хор Министарства одбране и Војске Србије, гудачки квартет Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ и сестре Гобовић, Марија и Марина.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.09.2017
mp4 (38,8 MB)
Обраћање кбб Петра Бошковића
22.09.2017
Обрађање начелника Ансамбла кф Василески С.
22.09.2017
mp4 (94,73 MB)
Свечаност