Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
28.04.2023

„БИНИЧКИ“ НА КОНЦЕРТУ РЕПРЕЗЕНТАТИВНОГ ОРКЕСТРА ГАРДЕ
У сусрет обележавању Дана Гарде 6. маја, синоћ је у Дому Војске Србије у Београду одржан концерт Репрезентативног оркестра Гарде, на коме је као гост наступио и Уметнички  ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Репертоар концерта је својом разноликошћу дочарао дугу историју постојања Гарде и првог српског оркестра, некада под именом „Књажевско-сербска банда“, данас Ререзентативног оркестра Гарде. Неизоставне композиције које имају дугу традицију неговања у изведби овог оркестра свакако су корачнице и маршеви који су и овог пута били саставни део репертоара. Присутни  су имали прилику да чују „Марш краљеве гарде“ и „Свечани марш гвозденог пука“ под диригентском палицом начелника Репрезентативног оркестра Гарде ВС потпуковника Александра Ђурова.
Своју свестраност у неговању различитих музичких жанрова приказали су извођењем композиције са елементима националног фолклора „Пастирска балада“ са солистом капетаном Петром Ђорђевићем на кларинету. Познату композицију из жанра поп музике `Time to say goodbye/Con te partiro“ извели су у инструменталној верзији.
 
Од недавно, по први пут у историји Репрезенаттивног оркестра Гарде, плаве униформе носе и жене. Солисткиња на кларинету у филмској нумери „Викторова прича“ била је потпоручница Јована Лађевић, док су као дует флаута у композицији „Маyа“ наступиле воднице Мирјана Ановић и Милана Дробац у пратњи заставника прве класе Радослав Спасић на клавиру.

Корачница „Коњички гардијски парадни марш“ под диригенском палицом разводника Дарка Стоицева присутне је подсетила и на некадашњу посебну формацију „Фанфара краљеве Гарде“, дела „Књажевско-гвардијског коничког ескадрона“, чији су припадници били гардисти, који су на коњима у току парада, свирајући лименим дувачким инструментима, најављивали гардијски ескадрон. Из „Циклуса балканских игара“ Марка Тајчевића, инспирисаног фолклором, заснованог на мелодијама народних песама забележених у различитим крајевима балканског простора изведени су други и седми став.

У част времену када је репрезентативним оркестром Гарде руководио и дириговао Станислав Бинички, репертоар вечерашњег концерта употпуњен је гостовањем гудачког квинтета Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“. Гудачки кивинтет извео је „Минијатуре“ Милоја Милојевића.


Савремену нумеру „Пукни зоро“ извео је вокални солиста заставник Драган Глишић, а композицију „Трубу и добош“ у форми клавирског дуа извели су потпуковник Александар Ђуров и заставник прве класе Радослав Спасић. Претпоследња нумера вечерашњег концерта била је инструментална увертира за дувачки оркестар „Concerto d'amore“, а за сам крај концерта Репрезентативни оркестар Гарде извео је композицију која у свима буди осећање патриотизма – „Марш на Дрину“.Концерту су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал–потпуковник Петар Цветковић, командант Гарде бригадни генерал Никола Дејановић, начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1), бригардни генерал Саво Иришкић и в. д. секретара Министарства одбране Небојша В. Николић. Громогласни аплаузи пратили су сваку изведбу, чиме су припадници Репрезентативног оркестра Гарде још једном доказали због чега су у строју изабраних од 1831. године.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.04.2023
mp4 (196,65 MB)
Видео