Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
05.06.2021

Заједничка проба српских и британских војних музичараПрипадници Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички" дочекали су данас, у Дому Војске у Београду, своје колеге из Гудачког оркестра Грофице од Весекса из Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске. Пробама војних оркестара придружила се и британска амбасдорка Шан Меклаод, која је изненадила музичаре оба оркестра, јер се и сама укључила у пробу свирајући виолину.
Два војна оркестра припремала су програм за предстојеће заједничке наступе, а један од њих је планиран већ вечерас испред Културног центра Београда. Концерт ће бити поклон Београђанима и гостима Београда, а на програму ће се наћи популарне српске, британске и интернационалне музичке нумере, многобројни хитови и позната филмска музика. Оркестрима ће дириговати гошћа из Британије капетан Сара Маринеску, те Катарина Божић и мајор Игор Митровић из Уметничког ансамбла „Станислав Бинички".
Заједнички наступ двају оркестара припрема се већ дуже време, а омела га је и позната епидемиолошка ситуација, што није спречило електронску преписку и договарање репертоара, који је данас коначно и уживо испробан. Иако се први пут срећу и заједно свирају, јединствени језик нота брзо је зближио колеге, те се вечерас може очекивати концерт за памћење.


Гудачки оркестар грофице од Весекса основан је 2014. године, под окриљем краљевског музичког војног корпуса, а у складу са дугогодишњом гудачком традицијом која постоји у Британској војсци. Њихови аранжмани укључују и наступе на многобројним краљевским церемонијама, државним банкетима у Уједињеном Краљевству и иностранству.

Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички" већ је имао успешан наступ са британским колегама, када су пре неколико година угостили Оркестар Дивизије принца од Велса, те је ово само наставак успешне међународне војно-музичке сарадње која се негује у овом оркестру.
photoФОТОГАЛЕРИЈА