Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
TekstFotogalerija
25.01.2019

Ansambl „Binički“ na Svetosavskom balu u BečuUmetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ učestvovao je 24. januara na Svetosavskom balu koji je Srpski centar iz Beča organizovao u Park-hotelu "Šenbrun".
 
Tokom ceremonije otvaranja prisutnima su se obratili ambasador Republike Srbije u Austriji njegova ekselencija Nebojša Rodić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koji su istakli značaj koji takva aktivnost ima za negovanje kulturne i verske tradicije Srba.

 
Navodeći da „bogata ponuda bečkih balova ne bi bila kompletna i ne bi odražavala duh dunavske metropole, kada u kalendaru ne bi bio i Svetosavski bal“, njegova ekselencija Nebojša Rodić je u svom obraćanju istakao i da je ovo prilika da se setimo Svetog Save i amaneta da sudbina srpskog naroda ovisi o posvećenosti usavršavanju i školovanju mladih ljudi.  U tom maniru, ambasador Rodić je tokom boravka Ansambla u Beču priredio prijem na kojem se zahvalio svim članovima što slavu srpske muzike i vojnih muzičara neguju i prenose diljem otadžbine i sveta.
 
Nakon izvođenja Svetosavske himne, taktovima Srpskog kadrila Johana Štrausa mlađeg, otpočeo je 22. po redu bečki bal posvećen Savindanu. U muzičkom delu programa solisti su bili Nikola Rokvić, Tijana Dapčević, Željko Samardžić, Iva Mrvoš, Danica Krstić, Ranko Jović, Gordana Lazarević, a Ansamblom je dirigovao maestro Vojkan Borisavljević. U programu su učestvovali i KUD „Stevan Mokranjac“, duo Piler, Akademski plesni klub Habanera iz Banja Luke i Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Goste su kroz program vodili glumci Jelena Jovičić i Slobodan Stefanović.
 
Među više od 500 zvanica Svetosavskog bala bili su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rastko Janković, predstavnik Eparhije austrijsko-švajcarske otac Filip Milunović, kao i brojni gosti iz javnog života Republike Austrije i grada Beča.
 
Tradicija srpskih balova u austrijskoj prestonici potiče iz 19. veka, kada je davne 1846. godine knez Miloš Obrenović inicirao održavanje prvog svetosavskog bala kako bi na njemu okupio znamenite Srbe i evropske diplomate, u nameri da promoviše Srbiju i njenu kulturu.  Sa istom namerom, pre nešto više od 20 godina, Srpski centar u Beču je oživeo tradiciju Svetosavskog bala i glamura koji prati taj događaj, te je on prerastao u jednu od najprestižnijih manifestacija za Srbe u Beču i njihove prijatelje.