Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
26.10.2019

Koncert u okviru duhovnih svečanosti Eparhije mileševskeU okviru duhovnih svečanosti Eparhije mileševske, a povodom obeležavanja 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i slave manastira Mileševa – Svetog kralja Vladislava, sinoć je u Domu kulture u Prijepolju održan koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Gosti na koncertu su bili vokalna solistkinja Danka Stojiljković i instrumentalna solistkinja na violini Katarina Vasiljević. Orkestrom i Horom dirigovala je maestro Katarina Božić.

Pred početak koncerta prisutnima se obratio Episkop Mileševski Atanasije Rakita koji je blagoslovio koncert i istakao da je ovo deo Duhovnih svečanosti u Eparhiji koji se nastavlja i sutra svečanom arhijerejskom liturgijom u manastiru Mileševa. Episkop Atanasije izrazio je zahvalnost i radost da u svečanostima učestvuju Ansambl „Stanislav Binički“ i Hor MO i VS. Besedu ispred Srpske pravoslavne crkve održao je protojerej stavrofor Radomir Popović

Početak koncerta obeležile su melodije pravoslavne duhovnosti - Oče naš, Svjati Bože i Vaskršnji antifoni, a potom je publika u prijepoljskom Domu kulture uživala i u numerama kao što su Sedam sati udara, Oj Srbijo mila mati, Tamo daleko, Nizamski rastanak, Đurđevdan.
Katarina Vasiljević iz Udruženja prijatelja srpske kulture izvela je Bahovu Svitu i Kapris Nikola Paganinija, dok je Danka Stojiljković otpevala Marijo deli bela kumrijo, Igrale se delije i popularnu Pukni zoro.

Na kraju koncerta prisutnima se obratio načelnik Ansambla „Stanislav Binički“, kapetan fregate Svetozar Vasileski, koji se zahvalio domaćinima, rekavši da je Ansambl „Binički“ jedan od najstarijih orkestara u Srbiji, osnovan davne 1899. godine kao Beogradski vojni orkestar, koji kroz tri veka promoviše muziku i kulturu našeg naroda i da nam je ukazana velika čast i poverenje da uveličamo Duhovne svečanosti i proslavu osam vekova Srpske pravoslavne crkve. 

Uz zvuke tradicionalnog Marša na Drinu, koji je komponovao Stanislav Binički, publika je velikim aplauzom nagradila naše umetnika.

FOTO:Miroslav Radulović
 
photoFOTOGALERIJA