Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
26.09.2019

Rok simfonija povodom 120 godina Ansambla „Stanislav Binički“Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, u sklopu obeležavanja svog jubileja održao je koncert – rok simfoniju, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.
 
Pre početka koncerta, prisutnima se obratio načelnik Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ kapetan fregate Svetozar Vasileski koji je povodom jubileja uručio specijalne zahvalnice dugogodišnjim saradnicima i bivšim članovima Ansambla. 

Poseban poklon Ansambla uručen je doskorašnjem načelniku Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane kapetanu bojnog broda Petru Boškoviću u znak zahvalnosti za dugogodišnji zajednički rad.

Zlatna plaketa Ministarstva odbrane uručena je pukovniku muzičke službe u penziji Budimiru Gajiću i muzikologu Gordani Krajačić, dok su zahvalnice dobili Srpsko crkveno pjevačko društvo „Srbadija“ iz Bijeljine, BK televizija i pukovnik u penziji Zoran Mrđenović.
 
Na programu koncerta bili su vanvremenski pop i rok hitovi u simfonijskoj obradi, u izvođenju Ansambla „Binički“ i Hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dok su kao solisti nastupile zvezde naše muzičke scene: Jadranka Jovanović, Tijana Dapčević, Bojana Stamenov, Tanja Jovićević, Momčilo Bajagić, Bora Đorđević, Kiki Lesandrić, Dejan Najdanović Najda, Dušan Svilar i Nikola Mijić. Ansamblom je dirigovao maestro Vojkan Borisavljević.

Publika, u do kraja ispunjenoj Velikoj dvorani Kolarčevog narodnog univerziteta, sve muzičke numere i izvođače je ispratila burnim aplauzom, i zajedno sa svim solistima odpevala završnu kompoziciju „Daj nam sunca“.
 
Preteča Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane bio je Beogradski vojni orkestar, koji je 26. septembra 1899. godine osnovao čuveni srpski kompozitor Stanislav Binički, čije ime Ansambl  danas s ponosom nosi. Binički je bio i tvorac prve srpske opere „Na uranku”, kao i proslavljenog „Marša na Drinu”, te brojnih dela klasične muzike koja za motiv imaju melos sa naših prostora.
 
U sklopu obeležavanja ovog jubileja nedavno je u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije otvorena izložba pod nazivom „120 godina sa vama“, na kojoj je prikazan deo Legata porodice Binički koji se čuva u Narodnom muzeju Kruševac, kao i deo postavke posvećen radu i stvaralaštvu Umetničkog ansambla.
 
Takođe, povodom proslavljanja ovog za srspku kulturu bitnog jubileja, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ održao je niz koncerata u toku ove godine, a neki će tek biti održani u okviru proslave 120 godina od osnivanja. Koncert u Kolarčevoj zadužbini bio je kruna obeležavanja rođendana najstarijeg srpskog vojnog orkestra.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.09.2019
Svečanost
26.09.2019
Koncert