Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
19.08.2019

Kvartet Umetničkog ansambla na Festivalu nacionalne kulture u MoskviNa ovogodišnjem Festivalu nacionalne kulture koji organizuje Odeljenje za kulturu Ministarstva odbrane Ruske Federacije u okviru Međunarodnih vojnih igara nastupio je i kvartet Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ u kome su bili Katarina Božić (vokal), Biljana Nešković (violina), Zoran Tutunović (harmonika) i Nenad Ninković (truba).
 
Oni su zajedno sa umetnicima iz 20 zemalja učesnica, u revijalnim i takmičarskim nastupima, pesmom, igrom i instrumentalnim kompozicijama prikazali širok dijapazon muzičkog programa sa težištem na prikazu svoje muzičke tradicije.
 
U takmičarskom delu, kvartet „Biničkog“ je u kategoriji instrumentalnih kompozicija osvojio 2. mesto, a Katarina Božić nagrađena je za doprinos u kategoriji vokalne muzike.
 
U sedmočlanom žiriju bili su poznati umetnici i rukovodioci najpoznatijih ruskih muzičkih institucija.
Katarina Božić, rukovodilac Hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, izuzetno je zadovoljna Festivalom i prilikom da se predstave tako raznolikoj publici.  
 
- Nastojali smo da dostojno predstavimo Srbiju i njenu muzičku tradiciju. Za naše revijalne nastupe pripremili smo 25 kompozicija različitih žanrova i to smo izvodili u Domu družbe i Parku Patriot. U takmičarskom delu izveli smo „Vilu sa Košara“ i „Kosovsku pesmu“, a u instrumentalom delu „Nišku banju“ i „Marš na Drinu“. Ovo je naše prvo učešće i sada znamo kako da se još bolje pripremimo ako i sledeće godine budemo nastupali na festivalu – izjavila je Katarina po povratku sa Festivala.    
photoFOTOGALERIJA