Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
23.05.2019

Muzički omaž čuvenim španskim kompozitorimaUmetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” u sklopu proslavljanja 120. godišnjice svog postojanja, a u saradanji sa Ambasadom Kraljevine Španije u Beogradu, večeras je održao koncert kojim se pridružio međunarodnom obeležavanju godišnjica smrti Fernanda Sora, Franciska Tarege i Hoakina Rodriga i njihovom proslavljenom nacionalnom instrumentu – gitari.

Na koncertu pod nazivom „Velikani španskog muzičkog pera”, koji je održan u prepunoj Svečanoj sali Doma Vojske, pored  ambasadora Kraljevine Španije u Srbiji Migela Fuertesa Suareza, specijalni gost koncerta bila je supruga predsednika Republike Srbije Tamara Vučić. Osim mnogobrojnih gostiju iz španske ambasade, uključujući i atašea za kulturu te zemlje Karmen Alvarez, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koncertu su prisustvovali ugledne ličnosti iz kulturnog i muzičkog života prestonice, kao i vojne diplomate.
 
Pre koncerta, prisutnima se obratio načelnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” kapetan fregate Svetozar Vasileski koji je, pored zahvalnosti Ambasadi Španije koja je pomogla organizaciju koncerta, prisutnim gostima i publici, napomenuo i značaj ovog koncerta u svetlu obeležavanja bitnih jubileja, kako za Ansambl tako i za špansku i svetsku kulturu.
 
Ambasador Kraljevine Španije Migel Fuertes Suarez istakao je poseban odnos koji dve zemlje imaju i koji je naročito dobar u teškim vremenima za srpski i španski narod. Posebnu zahvalnost izrazio je i zbog uspešne saradnje koju je u svom ambasadorskom mandatu imao sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, te sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, koji ovog puta učestvuje u međunarodnoj proslavi jubileja koji je veoma bitan španskom narodu.
 
Na premijernom koncertnom programu publika je mogla da uživa u delima trojice najznačajnijih španskih kompozitora 18, 19. i 20. veka, u izvođenju renomiranih srpskih umetnika, mecosopraniskinje Jadranke Jovanović i gitariste Uroša Dojčinovića, uz pratnju Simfonijskog orkestra Umetničkog ansambla „Stanislav Binički”, pod dirigentskom palicoma Katarine Božić.

Izvođenjem najpoznatijih dela trojice velikana španskog muzičkog pera, za ovu priliku posebno priređenih u jedinstvenoj vokalno-instrumentalnoj zvučnoj sintezi, srpska muzička scena se, u godini kada Ansambl „Binički” proslavlja 120. godišnjicu svog postojanja, na dostojan način priključuje svetskom obeležavanju 180 godina od smrti Sora, 110 godina Tarege i 20 godina Rodriga.
 
Publika je u programu ove večeri najpre mogla da čuje čuvenu kompoziciju „Melodija od Sora”, inače najstariji poznati manuskript ove kompozicije iz XIX veka, koji je bio u posedu Daniela Fortea, trenutno se nalazi u biblioteci „José Maria López de la Osa” u Madridu.
 
Od kompozicija Fernanda Sora izvedene su i „Estudio - Studija” i „Seguidillas”. Numera „Recuerdos de la Alhambra Franciska Tarege takođe se našla u programu koncerta, dok su za kraj prisutni uživali u kompozicijama Hoakina Rodriga „Pavana Real – Zarabanda de amor", „Romance de Durandarte”, „Aranjuez, ma pensèe” i „Triptic de Mossin Cinto”.
 
Zadovoljna publika mogla je ove večeri da oseti duboke emotivne odjeke koje je klasična španska gitara sačuvala kroz vekove. Uz melodije velikih majstora, u sjajnoj interpretaciji solista i uz pratnju Ansambla „Binički”, bio je to događaj koji će beogradska publika zasigurno dugo pamtiti.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.05.2019
mp4 (182,91 MB)
Koncert prvi deo
23.05.2019
mp4 (185,76 MB)
Koncert drugi deo