Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
16.01.2019

Ansambl na Danu srpsko-ruskog bratstvaUmetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Mešoviti hor MO i VS učestvovali su sinoć na svečanoj akademiji povodom Dana srpsko-ruskog bratstva, koja je održana u pozorištu Madlenijanum.
 
Ta manifestacija, u organizaciji Udruženja „Srpski Krivak“, održava se tradicionalno u znak obeležavanja dana iskrcavanja srpske vojske na ostrvo Vido u Prvom svetskom ratu, a ove godine je dobila na značaju jer je prethodne godine završeno obeležavanje stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata i pobede srpske vojske koju, prema rečima organizatora, „možemo ugraditi u budućnost ako je se sećamo i to sećanje prenosimo potomcima“.
 
Umetnički ansambl „Stanislav Binički“ i Mešoviti hor MO i VS nastupili su pod dirigentskom palicom majora Igora Mitrovića i Katarine Božić, a pored himni Srbije i Rusije izvedene su i kompozicije „Kreće se lađa francuska“, „Tamo daleko“, „Išao je Kozak“, te za kraj pesma „Ovo je Srbija“.
 
U programu su nastupili brojni umetnici koji u svom radu neguju tradicionalnu srpsku i rusku kulturnu zaostavštinu, poput  Akademskog kulturno-umetničkog društvo „Ivo Lola Ribar“, vokalni solisti Merima Njegomir, Ljuba Manasijević i Hristos Elenidis, guslar Marko Šćepanović, dramski umetnik Miodrag Spasić,  đaci Osnovne škole „France Prešern“ iz Beograda i mnogi drugi.
Na kraju svečanosti, organizatori su pripadnicima  Ansambla „Stanislav Binički“, kao i drugim učesnicima koji su svojim entuzijazmom i plemenitošću upotpunili obeležavanje ove godišnjice, dodelili specijalna priznanja i medalje „Srpsko-ruskog bratstva“. Ta znamenja uručio im  je član Organizacionog odbora manifestacije i potomak donskih Kozaka profesor Dimitrije Panfilov.
 
Poruka koja je obeležila ovu svečanost slavljenja srpsko-ruskog prijateljstva jeste ta da se ono ne mora dokazivati, već negovati upravo ovakvim programima gde su igra i plemenite reči na prvom mestu.     
photoFOTOGALERIJA