Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
28.12.2018

Novogodišnji operski gala koncert Ansambla „Binički“Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Nikola Kitanovski održali su novogodišnji operski gala koncert pod nazivom „Tenor Nikola Kitanovski i prijatelji“, sinoć u Kombank dvorani u Beogradu.
                                 
Na koncertu, podeljenom u dva dela, u veoma komfornom i akustičnom prostoru, publika je imala priliku da uživa u izvođenju odabranih operskih arija i dueta, a potom, u drugom delu programa, u prelepim arijama i melodijama Zarzuele, Operete i obradama popularnih pesama za glas i sinfonijski orkestar.
 
Nikola Kitanovski, umetnik koji kontinuirano već tri decenije održava impresivnu solističku karijeru, ostavljajući veoma značajan trag u izvođenju brojnih koncerata i tenorskih operskih uloga najtežeg faha, kako na domaćim scenama tako i u inostranstvu, uoči koncerta poručio je da je počastvovan što koncert nosi njegovo ime i što mu je omogućeno da sam napravi odabir umetnika i prijatelja koji će sa njim nastupiti.
 
Gosti koncerta bili su, u svetskim okvirima priznati bariton nternacionalne karijere Boris Trajanov, prvakinja opere Narodnog pozorišta sopran Jasmina Trumbetaš Petrović, mecosopran Nataša Jović Trivić i dve mlade sopranistice Mirjana Matić i Marija Čuposka, koje su diplomirale u klasi profesora Kitanovskog i zatim zaplovile u profesionalnim operskim vodama.
 
- Radi se o prekaljenim, ostvarenim i veoma uspešnim umetnicima, koji svojim nastupima ostavljaju uvek prepoznatljiv i veoma značajan trag, bilo na domaćem ili internacionalnom operskom podijumu, rekao je tenor Kitanovski, naglašavajući da je ovo tim umetnika koji sa sobom nosi iskustvo i zrelost, podržan ogromnom mladalačkom energijom.
 
Koncert je počeo uvertirom iz Verdijeve opere Nabuko. Dirigentska palica pripala je dirigentu Milanu Nedeljkoviću koji već dve decenije radi u Pozorištu na Terazijama, gde je do sada realizovao hiljadu nastupa, a za ovaj gala koncert je napisao i neke aranžmane.
 
Zatim na binu izlazi tenor Nikola Kitanovski koji je omađijao prisutne svojim glasom pri izvođenju dela iz Pučinijeve opere Toska „E lucevan le stele”. Tom numerom dirigovala je, publici već uveliko poznata, Vesna Šouc, dirigentkinja veoma bogate profesionalne karijere i redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
 
Pučinijeva Toska se nastavila i kroz nastup Jasmine Trumbetaš Petrović koja je publiku zavela svojim predivnim sopranom. Kasnije tokom večeri ona je jednako maestralno izvodila i Verdijeve arije, kao i čuvenu pesmu „Summertime” američkog kompozitora Džordža Geršvina.
 
Boris Trajanov, gost iz Makedonije, bariton internacionalne karijere, nastupio je sa arijom iz Rigoleta, Verdijeve opere u tri čina.
 
Kitanovski je osvojio publiku sa jednom od najpoznatijih tenorskih arija „Nessun dorma” iz Pučinijeve opere Turandot i razoružao prisutne sa „Dio mi potevi” iz Verdijevog Otela. Zajedno sa svojom učenicom Mirjanom Matić izveo je  „Lippen Schweigen” iz Leharove operete Vesela udovica.

Prvakinja Opere narodnog pozorišta, mecosopran Nataša Jović Trivić šarmirala je prisutne u nekadašnjem Domu sindikata pevajući  „Mon Coeur” iz Samsona i Dalile i kasnije tokom večeri pridobila ih Granadom.
 
Sopran Marija Čuposka osvojila je srca publike  svojim teatralnim nastupom i izvođenjem Olimpijine arije „Pesma lutke” iz Ofenbahove opere Hofmanove priče, koja je premijerno izvedena u Parizu 1881. godine.
 
Na kraju koncerta Kitanovski je zajedno sa damama izveo numere „Santa Lucia” i ”O sole mio” i za bis počastio publiku „Vinskom pesmom” iz Travijate.
 
Tokom 22 numere smenjivale su se dirigentske palice Vesne Šouc i Milana Nedeljkovića, a za režiju i scenografiju ovog gala koncerta pobrinuo se Vladan Đurković. Taj mladi a već ostvaren reditelj, inače umetnički direktor Omladinskog pozorišta Dadov, za sobom ima više od 40 samostalnih režija i  dobitnik je nekoliko značajnih nagrada.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
31.12.2018
mp4 (187,83 MB)
Gala koncert 1
31.12.2018
mp4 (179,03 MB)
Gala koncert 2