Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
13.12.2018

Novogodišnji koncert Hora MO i VSNovogodišnji koncert Mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pod nazivom „Znaš li odakle si sine“ održan je večeras u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije.
 
U do kraja ispunjenoj Svečanoj sali na programu su bile najlepše srpske horske pesme, a gosti Hora bili su Ljubomir Dimitrijević i ansambl „Slatka frula“. Nastupili su i solisti Svetozar Vujić, bariton i Miloš Gašić, bas, dok je horom dirigovala Katarina Božić.
 
U svečarskoj atmosferi kraja godine i obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata publika je mogla čuti niz tradicionalnih srpskih pesama i repertoar kojim Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije neguje i pronosi muziku i slavu srpskog naroda.
 
Od narodnog napeva „Sedam sati udara“, preko pesama „Kreće se lađa Francuska“, „Tamo daleko“, „Vila sa Košara“ preko obrade pesme „Molitva“ Jovana Dučića, prvi deo koncerta okončan je „Srpskom zdravicom“. U drugom delu, uz nastup solista, prisutni su uživali uz taktove koračnice „Oj Srbijo mila mati“ kao i kompozicija naših kompozivota HIX i XX veka, kao što su „Što se bore misli moje“ Kornelija Stankovića do kompozicije „Ovo je Srbija“ iz čijeg je sadržaja preuzet i moto večeri „Znaš li odakle si sine“.
 
U jednočasovnom koncertu čiji je tempo odgovarao publici u Svečanoj sali Doma Vojske preovlađivala su patriotska i nacionalna osećanja uz pesme koje su vekovima pevali naši preci što je, zahvaljujuću energiji i glasovnim mogućnostima Hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, podsetilo na slavne dane srpske istorije i borbu u Prvom svetskom ratu. Da je tako potvrđuje i činjenica da se Hor dva puta vraćao na bis, izvodeći za kraj kompozicije „Marš na Drinu“ i „Pukni zoro“.
 
Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije osnovan je februara 2016. godine i postoji pod pokroviteljstvom Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“. Hor je mešovitog tipa i izvodi širok repertoar nacionalne i svetske duhovne muzike. U kvalitet  ovih izvedbi koje pažljivo odabira i uvežbava dirigent Katarina Božić mogla se ove večeri uveriti i zadovoljna publika u Svečanoj sali Doma Vojske koju su, pored brojnih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, činili i mnogi drugi građani koji godinama prate rad ovog hora.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.12.2018
mp4 (171,89 MB)
Koncert "Znaš li odakle si sine"
13.12.2018
mp4 (131,24 MB)
Izjava rukovodioca i dirigenta Hora Katarine Božić