Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
25.10.2018

Veče ČajkovskogUmetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ sinoć je u prepunoj Svečanoj sali Doma Vojske Srbije održao koncert „Veče Čajkovskog“.  Reč je o još jednom u nizu koncerata iz ciklusa „Odabrali smo za vas“, kojim ovaj orkestar priređuje susret vernih slušalaca sa klasičnom muzikom.
 
Koncert je otpočeo polonezom iz opere „Evgenije Onjegin“, ruskog kompozitora poznog romantizma. Opera „Evgenije Onjegin“ premijerno je izvedena 1879. godine na Moskovskom konzervatorijumu.
 
Potom je na scenu izašao Dragan Petaković solista na violini. Dragan je 2012. godine diplomirao na Beogradskoj filharmoniji u klasi profesorke Jasne Maksimović. Zaposlen je u Narodnom pozorištu i član orkestra Gudača svetog Đorđa sa kojima nastupa već pet godina.  Zajedno sa svojim kolegama iz Ansambla i saradnicima, pod dirigentskom palicom maestra Draška Jankovića, izveo je Koncert za violinu i orkestar u D-duru. Ovo je bio njegov prvi nastup sa Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički“.
 
Dirigent Draško Janković pohvalio je saradnju koju ima sa Ansamblom „Binički” i raduje se narednim zajedničkim koncertima. Janković je pre dve godine diplomirao dirigovanje, a radi u Narodnom pozorištu kao perkusionista.
 
Za kraj, ljubitelji klasične muzike uživali su u dramatičnoj Simfoniji br. 5 u E-molu koju je Čajkovski komponovao davne 1888. godine.
 
 
photoFOTOGALERIJA