Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 

O AnsambluNaš proslavljeni kompozitor, nastavnik i utemeljivač vojne muzike Stanislav Binički, osnovao je 26. septembra 1899 godine, Prvi Beogradski vojni orkestar čiju tradiciju kroz tri veka čuva Umetnički ansambl MO „Stanislav Binički”. To je bio prvi beogradski orkestar koji je mogao izvoditi, za tadašnje doba, modernu muziku.

Umetnički ansambl MO "Stanislav Binički" danas predstavlja ustanovu Uprave za odnose sa javnošću, koja svojom programskom i repertoarskom raznovrsnošću, žanrovskom prilagodljivošću, visokim umetničkim kriterijumima i širokom lepezom izvođačkih mogućnosti, na dostojan način afirmiše i reprezentuje Republiku Srbiju, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, domaćoj i inostranoj publici, ali i stručnoj javnosti.

U sastavu Ansambla danas se nalaze Simfonijski orkestar i Mešoviti hor MO i VS.

Ostvarujući bogatu saradnju sa institucijama iz inostranstva Ansambl je gostovao u Belgiji, Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Nemačkoj i Rusiji, gde je imao čak 80 koncerata.

Ansambl je proputovao desetine hiljada kilometara i izveo oko 7.500 raznovrsnih muzičkih programa pred više od 5.000.000 posetilaca, i prenosio slavu muzičkog blaga širom naše zemlje i većine evropskih zemalja.

svetozar-vasileskikapetan fregate
Svetozar Vasileski
Načelniknikola-zivkovicmajor
Nikola Živković
Rukovodilac orkestraigor-mitrovicmajor
Igor Mitrović
Dirigenthelena-milosevicvojni službenik
Helena Milošević
Načelnik Odseka za zajedničke poslove

vojni službenik
Uroš Kovandžić
Koncertmajstor