Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
01.08.2018

Gala muzičko veče u SmederevuIzuzetno muzičko veče, uz Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i vrhunske muzičare iz Beograda, Pekinga i Njujorka, sinoć je u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo okupilo mnogobrojne ljubitelje klasike.

„Binički”, kao svojevrsna tačka spajanja vrhunskih umetnika sa tri kontinenta, izuzetnim muziciranjem je još jednom ispunio očekivanja publike koja je u prvom delu programa uživala u predivnim glasovima primadone beogradske Opere Jasmine Trumbetaš Petrović i njenih koleginica iz Kine soprana Vanže Žang,  Žang Žang i Minjon Hao. Na programu su bile prepoznatljive Rosinijeve, Mocartove, Pučinijeve i Verdijeve operske arije.

U „Konćertinu” za violinu i orkestar Jana Sibelijusa, koji je izveden u drugom delu programa, prepunu Veliku dvoranu Centra za kulturu, oduševio je nastup kineskog violiniste Kvan Juana, člana orkestra Metropoliten opere. Iz iste operske kuće u Njujorku je i dirigent – Gregori Bukalter, što je takođe dalo poseban značaj i vrednost gala umetničkom doživljaju u Smederevu.

Koncert je organizovala američka muzička asocijacija GIPAC - Global Intercultural Performing Arts Cast, koja je poznata po izazovni projektima što okupljaju umetnike sa svih strana sveta. Pored onih već afirmisanih, spremni su da, kao i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, pruže podršku i mladim talentima koji još traže svoj prostor u svetu vrhunske umetnosti.

U saradnji sa istom muzičkom asocijacijom Ansambl je 28. i 29. jula nastupio kao muzička pratnja u operi „Don Đovani”, koja je sa zapaženim uspehom izvedena u „Kombank dvorani" u Beogradu. Nastupivši izuzetno profesionalno u tako zahtevnom žanru kao što je opera, „Binički” je još jednom opravdao ime tvorca srpske opere koje sa ponosom nosi te je, zajedno sa koncertom u Smederevu, uspešno okončao letnju koncertnu sezonu.

Fotografije: Nenad Živanović i
                          Ksenija Ćuk
photoFOTOGALERIJA