Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
19.04.2018

Maestro Medaković jedan od dobitnika Zlatnog beočugaMaestro Pavle Medaković, dirigent Umetničkog ansambla Ministartsva odbrane „Stanislav Binički“, jedan je od 17 dobitnika nagrade „Zlatni beočug“ za 2017. godinu. To prestižno priznanje za kulturnu delatnost i dostignuća koja pospešuju duhovni život grada Beograda i Srbije uručeno je danas istaknutim stvaraocima i mecenama kulture na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu po 47. put.

Maestro Medaković je umetničku karijeru započeo još za vreme studija kao dirigent Hora AKUD „Branko Krsmanović“. Učestvovao je i u osnivanju Kamerne opere u Beogradu i bio njen prvi dirigent, a njegovo prvo profesionalno angažovanje kao dirigenta bilo je 1983. godine u Mostaru. Pored rada u mostarskom i beogradskom KUD „Abrašević“, tu je i osnivanje i rad Filharmonije mladih, a najznačajniji deo karijere Pavla Medakovića vezan je za Vojsku i Ansambl koji se danas naziva „Stanislav Binički“, čiji dirigent postaje 1988. godine.

Magistar Pavle Medaković se usavršavao na prestižnim univerzitetima u zemlji i inostranstvu, ali naglašava da je pravo usavršavanje stalni proces koji sazreva kroz razmenu energije sa muzičarima i publikom. „Bez te interakcije nema umetnosti niti umetnika, a ona dolazi sa godinama iskustva i proizvodi osećaj uživanja u činu stvaranja i tek takva čini misiju umetnika ostvarenom. To je neprekidno iskušenje,  izazov davanja i povratnog dobijanja koje se dešava na svakom koncertu“, kaže maestro Medaković koji priznanje „Zlatni beočug“ doživljava kao dragocen bilans svoga života i rada.

Nagradu „Zlatni beočug“ Kulturno-prosvetna zajednica Beograda dodeljuje od 1970. godine, a sa ciljem očuvanja kulturne baštine naših prostora i razvoja duhovnog života Srbije. Četrdesetsedmi „Zlatni beočug“ dobili su i Ašhen Ataljanc, baletski umetnik, Svetlana Bojčević Cicović, operski umetnik, prof. dr Slavica Garonja Radovanac, književnik, prof. dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog, KUD „Dimitrije Koturović“, Nebojša Kundačina, dramski umetnik, Dragoljub Kojčić, izdavač, prof. dr Predrag Marković, istoričar, Dušica Milanović, novinar i književnik, prof. dr Dragan Nikodijević, teoretičar kulture i umetnosti, Duško Novaković, književnik, Branislav Bane Obradović, producent-organizator, Riblja čorba, rok grupa, prof. dr Dragan Simeunović, politikolog i književnik, Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije i Špiro Solomun, kulturni poslenik.

„Zlatni beočug“ za životno delo dobili su Milutin Dedić, istoričar, slikar i publicista i dr Savo B. Jović, književnik, protojerej-stavrofor Srpske pravoslavne crkve, a Izvanredni „Zlatni beočug“ dodeljen je Istorijskom muzeju, Mašinskom fakultetu i Muzeju afričke umetnosti.
 
photoFOTOGALERIJA