Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
05.03.2020

Koncert Muzika iz Novog svetaUmetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” večeras je, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, održao koncert pod nazivom Muzika iz Novog sveta.
 
Koncert pripada cikulusu „Odabrali smo za vas”, a posvećen je delima Džordža Geršvina i Antonjina Dvoržaka, te su na programu bile čuvena Rapsodija u plavom, kao i simfonija Iz Novog sveta po kojoj je koncert i dobio ime.
 
Solista je bio mladi pijanista Leo Borisavljević, a orkestrom je dirigovala Katarina Božić.
 
Sam program koncerta već je bio najava uživanja za mnogobrojnu publiku, da bi razigrane melodije na samom početku nastupa, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, potvrdile da je reč o izuzetnoj muzičkoj večeri.
 
Prepoznatljive note kojima je Geršvin očarao svet, već su mnogo puta bile tema simfonijskom orkestru Umetničkog ansambla „Stanislav Binički”, a ovoga puta, nastupili su sa mladim solistom Leom Borisavljevićem, čiji talenat i šarm su očarali posetioce u punoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Mladi pijanista, koji je inače na muzičkom usavršavanju u Augsburgu („Leopold Mozart Zentrum“), već je osvojio brojna priznanja i nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, te je večerašnji koncert i burni aplauz kojim je ispraćen, potvrda više da je pred njim uspešna karijera.
 
Dodatnu čaroliju ovoj večeri posvećenoj muzici „iz Novog sveta“, donelo je izvođenje istoimene Dvoržakove simfonije. Neobičan kolorit, maestralan spoj indijanske igre i duha valcera, koji od svog premijernog izvođenja zavodi koncertnu publiku širom sveta, nije ostavio ravnodušnim ni večerašnje posetioce Kolarca.
 
Ansambl „Binički“, pod dirigentskom palicom izuzetno nadahnute Katarine Božić, uspešno je beogradskoj publici dočarao čudesni ritam Dvoržarkove devete simfonije i još jednom potvrdio opravdanost mnogobrojnih priznanja koja su mu pripala u prethodnoj godini jubileja.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.03.2020
mp4 (188,25 MB)
Koncert Muzika iz novog sveta
06.03.2020
mp4 (187,83 MB)
Koncert Rapsodija u plavom